Ünnep

2023.11.12. 20:00

Libapárta és más mártonságok képgalériánkban, videónkon

Libát sütöttek tésztából kalandjáró kincskeresőknek Olaszfaluban, a Márton-napi feladványokat túra közben teljesítő családok örültek a sütinek. Többük még az Eperjesre, a falu hegyére is felment libát keresni. Sokan gyűltek össze lámpásokat festeni, libapártát készíteni, s vonultak együtt a kis fényeket hordozva a Zöldág Lovasudvarba.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A Köveskút Kulturális, Hagyományápoló és Természetvédő Egyesület szervezte meg az olaszfalui Márton-napi családi programokat. A Zöldág Lovasudvarban cserkészek várták a résztvevőket tábortűzzel és olyan játékokkal, amelyeket tábortűz fényénél szoktak játszani a cserkészek. Török Péternek és társának mozdulatait, mondókáit, énekeit kellett megismételniük a bátor jelentkezőknek, és az égő ágakat körbejárniuk. Így átmelegedhettek. Ebben egyébként az is segített, hogy helyi asszonyok kemencében frissen sült kenyérrel várták őket. Alig hűltek ki, már szeletelték az illatozó cipókat, és megkenték azokat libazsírral.

Kedvünkért és azért, hogy ellenőrizzék a minőséget, egyet még akkor megszegtek, amikor gőzölgött a belseje. Törökné Ringl Krisztina és Lukács Ferencné, Anikó dagasztotta a tésztát, csak liszt, víz, élesztő és só került alapanyagaik közé. Káposztás és meggyes-darás rétest szintén készítettek az együtt ünneplőknek. 

Közösségépítés olaszfalui módra, amelyhez ezúttal is szívesen hozzájárult a lovasudvar gazdája, Varga Antal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában