Két keréken, szabadon

2023.07.05. 07:00

Pattanjunk nyeregbe Veszprém vármegyében!

Vármegyénkben különösen sok településen és külterületeken adnak át folyamatosan kerékpárutakat és kapcsolódó létesítményeket. Ráadásul nyár van, amire annyira vágytunk. Ezek miatt (is) született ez az írás – pattanjunk hát nyeregbe!

Benkő Péter

Forrás: Pixabay-illusztráció

Tapasztalatunk szerint két táborra oszlanak az emberek, és ez nem korfüggő. Az egyik a világért ki nem szállna kényelmes, klímás négykerekűjéből, míg az ellentábor a munkába járáskor is ragaszkodik a kétkerekűhöz. Legyen az hagyományos, elektromos, bármilyen. Hogy melyik tábornak van igaza? Mindkettőnek, hiszen az élet bizonyos helyzetekben követeli az autót. De nagyvárosokban – ahol a terep adottságai és a komplex kerékpárút-hálózat lehetővé teszi – még időt is spórol a bicajos, ha napi szinten használja kétkerekűjét.

A bringázás ma már életforma. Két keréken testközelbe kerül a környezet, mindenfajta értelemben megcsap a szabadság szele – élvezhető kihívás, jó kis sport. Nem beszélve, mennyi kellemes élménnyel, látnivalóval gazdagodik a bicajos, miközben „lassít”, és ez a lassítás lehet gyorsítás is, ha a dugókra, piros lámpákra gondolunk a kocsival vergődve. Nem úgy a bringásoknál, akik a nekik tetsző útvonalon haladnak, olyan tempóban, mely számukra kényelmes, akkor és annyi időre állnak meg, ahogy nekik tetszik. Nem beszélve a kondiról, hiszen lóerők helyett saját izomerejükre vannak utalva. A KRESZ-től eltekintve nincsenek kőbe vésett szabályok, két keréken jóval szabadabbnak érezzük magunkat.

A hétvégi bringatúrák egy része spontán jön, pláne, ha többedmagunkkal vágunk neki az útnak. A lényeg a mozgás öröme és, hogy a kerékpáros társadalom összetart. Számtalan új barátság, közös élmény forrása lehet ez – akár ha később versenyszerűen űzzük, de úgy is, ha hobbiból tekerünk. Járjunk szabadon – két keréken – terepen, városban, bárhol. S ha belelendültünk, vonjuk be párunkat, barátainkat, hogy a közösen megélt pillanatokkal felejthetetlen perceket szerezzünk egymásnak!

Végül arról, mire ügyeljünk. Autóról kerékpárra átülni nem megy izomláz nélkül, lényeg a fokozatosság, a naponta növelt távolság és a bemelegítés. Tervezzük meg, milyen úti célra használjuk a biciklit. Vásárlás előtt célszerű beszélni egy kereskedővel arról, hogy milyen adottságú terepre, milyen célra milyen fajta kerékpárt szerezzünk be. Tartsuk be a szabályokat, a KRESZ előírásait, és lássuk el a bicajt az összes szükséges felszereléssel! Nem árt az adott célnak megfelelő öltözék. Más ruhában pattanjunk nyeregbe munkába járáshoz, és megint másban egy hosszabb, hétvégi túrához. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában