2019.09.17. 14:00
Kisdiákoknak tartottak bemutatót a várpalotai baráti kör tagjai
A szőlőművelés és a mustkészítés rejtelmeivel ismerkedhettek meg a Loncsosi Baráti Kör jóvoltából a napokban a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola és a Rákóczi Telepi Tagiskola alsó tagozatos diákjai.
Máté Sándor és Vaczula István mutatják be a kisdiákoknak a szőlőműveléshez használt eszközöket
Fotó: Szabó Péter Dániel
A 2006 óta működő civil szervezet immár tizedik esztendeje minden ősszel vendégül lát kisiskolásokat a Muskotály és a Pipacs utca sarkán, Vaczula István elnök asztalosműhelyénél.
A második és harmadik osztályos nebulók ily módon testközelből ismerkedhetnek meg a szőlővel, próbálhatják ki a darálást és préselést, ízlelhetik meg a maguk készítette mustot, s mérhetik meg annak cukorfokát.
A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal sem a műhely előtt tartották meg a bemutatót, hanem az udvaron, fák hűs árnyékában látták vendégül a gyermekeket a loncsosiak. A baráti kör szőlőműveléssel is foglalkozó tagjai magyarázták el a tudnivalókat könnyen érthető módon a kisdiákoknak, akik a látogatás végeztével apró ajándékokért is vetélkedhettek.
Ezúttal is Máté Sándor, a civil szervezet elismert borásza mutatta meg a téma iránt érdeklődő gyerekeknek a szőlőműveléshez és -feldolgozáshoz használt eszközöket. A Loncsosi Baráti Körnél ugyanis komoly hagyománya van a szőlőművelésnek. Minden évben borversenyt rendeznek, s a térségben is több bormustrán képviseltetik magukat.
– Ezúttal is nagy élmény volt látni a gyermekek örö- mét, ahogy mosolyogva préselték a szőlőt, valamint kóstolgatták az általuk készített mustot, hiszen jelentős részük még soha nem járt szüreten. Reméljük, tetszett nekik, hiszen nem titkolt célunk, hogy a fiatalok kedvet kapjanak a szőlőműveléshez, a kerti munkákhoz, környezetük szépítéséhez – mondta el kérdésünkre Vaczula István házigazda, a Loncsosi Baráti Kör elnöke.