A keresztény hit összetevői

2019.04.23. 08:00

Realitás a feltámadt Krisztussal való találkozás

A nagyszombati vigília alkalmával a keresztény hit három alapvető összetevőjéről beszélt Márfi Gyula érsek a Szent Mihály-bazilikában.

Leitner Vera

Négy fiatal katekument keresztel meg a veszprémi érsek.

Fotó: Nagy Lajos

A szertartás a templomon kívül, tűzszenteléssel kezdődött, majd az ünnepélyes menet a sötét templomba vonult, ahol a fények és a gyertyák meggyújtása után hangzott fel a húsvéti örömének. Az igeliturgia után megszólaló Glóriát már orgona- és harangszó kísérte. Márfi Gyula érsek ünnepi szentbeszédben a keresztény hit három alapvető összetevőjéről beszélt. Az egyik a józan ész, a másik a jó akarat, melyhez hozzátartozik némi alázat is. A harmadik a legfontosabb: a Szentlélek kegyelme.

Négy fiatal katekument keresztel meg a veszprémi érsek. Fotó: Nagy Lajos

– A főpásztor szentbeszédben hangsúlyozta, egyesek szerint Jézus tényleg létezhetett, ám nem tett csodákat és nem támadt fel, ám aki ilyen Jézusról beszél, az nem a valódi Jézust ismeri. – Jézus valóban feltámadt, és valóban meggyőzte övéit arról, hogy győzött a halálon. A feltámadt Krisztussal való találkozások nem az álmok világába tartoznak, sőt! A legreálisabb realitások.

Ezek azok, amelyek átalakították az embereket. Ezek azok, amelyeknek az emlékét nem lehetett többé kitörölni a lélekből. Tudjuk azt is, hogy az értelmi megfontolások önmagukban nem elégségesek a hithez, kell hozzá az emberi jóakarat, kell egy kis alázat is. És mindezekhez kell még a Szentlélek kegyelme, hogy az ember a hitben megmaradjon, a hit szerint tudjon élni, hogy önfeláldozásig tudja szeretni Krisztust és felebarátait – hangsúlyozta az érsek.

A szentbeszéd után hangzott el a Mindenszentek litániája, melyet a keresztvíz megáldása, majd négy fiatal katekumen megkeresztelése követett. A Szentháromság téren tartott feltámadási körmenet után, az ünnepélyes záró áldás előtt, a főpásztor megáldotta a húsvéti ételeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában