Olvasói levél

2024.07.30. 14:00

Fakitermelés az erdőben – van rá válasz

Olvasónk jelezte a szerkesztőségünknek, hogy Natura 2000-es területen fakitermelés zajlik. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Verga Zrt-t.

Veol.hu

„Erdők jó kezekben? 2024. június 15-én a Herendről a Hajag-tető felé vezető erdei úton (mely a Hajag 83114 Natura 2000 Természetmegőrzésű terület része) fakitermelés felirat fogadta az arra járókat egy – a jó láthatóság kedvéért – kivágott fűzfa szomszédságában", kezdi levelét olvasónk. „Mintegy 500 méter után hatalmas erdészeti erőgép (Forwarder) akadályozta a továbbhaladást, mely 'útszélesítést' végzett, és az előtte fűrészekkel dolgozó emberek által kivágott fatörzseket és lombkoronát könnyedén felkapva hatalmas máglyákba rendezte."

A Herendről a Hajag-tető felé vezető erdei úton fakitermelés felirat fogadta az arra járókat Fotó: olvasó

Az olvasó szerint ezt látva szívbe markoló érzés lesz úrrá a természetet szerető emberben: vegetációs idő van, az erdő márciustól tartó ébredésével madarak és kisállatok százai alapítanak családot, nevelnek kicsinyeket – éppen az áldozatul esett cserjéken és fákon is, a lombkorona védelmező ágai között. „Barátposzáták, vörösbegyek, erdei pintyek, tengelicek, zöldikék és sorolhatnánk a fajokat, mert olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy körülöttünk ilyen sokféleség van. Még. De felmerül a kérdés: meddig láthatjuk a természet sokszínűségét, ha a fentihez hasonló helyzetekben szinte kivétel nélkül az alábbi megoldással találkozunk? A fakitermelést végző vállalkozó emberei büszkén lobogtatták engedélyüket: júniusban is végezhetik itt munkájukat. Ez sajnos nem kirívó, bármelyik állami erdőgazdaság kezelésében lévő erdőterületen találkozhatunk hasonló esettel."

Miért nem lehet ezt az 1-2 napos tevékenységet másfél hónappal későbbre tenni? Fotó: olvasó

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az állami erdőkezelő zrt.-k nem kapnak EU-s támogatást, bevételeik jelentős része a kitermelt faanyag értékesítéséből származik. Útszélesítésre nyilvánvalóan szükség van" – folytatódik olvasónk írása –, „de vajon miért nem lehet ezt a 'fontos', maximum 1-2 napos tevékenységet másfél hónappal későbbre tenni? Okozna-e bármilyen veszteséget vagy késedelmet? Legalább nem járna ilyen természetpusztítással. Lehet, hogy Magyarország faállománya jó kezekben van, de az ilyen és ehhez hasonló döntéshelyzetek azt erősítik, hogy nem tudjuk vagy nem akarjuk más élőlények szempontjait is figyelembe venni. Sajnos még nem látjuk a fától az erdőt, azt a sokkal komplexebb hálózatot (ökoszisztémát), mely végtelen intelligenciájával  a mi sorsunkat is befolyásolja."             

A Verga Zrt. nevében Szedlák Tibor főmérnök válaszolt lapunknak: Az út jelentős szakaszát a napokban induló kivitelezéssel a teljes űrszelvény szélességében felújítjuk/átépítjük. A felújítás/átépítés miatt volt szükséges a benőtt bokor és cserjesor kivágására. Az űrszelvény nem Natura 2000 védelem alatt álló terület, a munkákat a geodéziai kimérés előzte meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!