Hasznos

2010.01.11. 14:56

Tápláló oldatok növényekből

Németországban a biokertészek körében közismert a fuldai apátság biokertje. Christa Weinrich, a kolostor rendfőnöknője a Kraut und Rüben egyik számában arról ír, hogy miként készíthetünk növényekből tápláló oldatokat.

Kiss Nikolett

A fuldai rendfőnöknő szagtalanításhoz a saját készítésű Humofix keveréküket ajánlja, amelyet magunk is összeállíthatunk csalánból, gyermekláncfűből, cickafarkból, macskagyökérből, kamillából és tölgyfakéregből. Christa nővér szerint a keverék egy fekáliagödör bűzét is semlegesíti.

Az érett növényi trágyalé sokáig megtartja erejét. Még akkor is hatékony, ha télen többször megfagy és fölenged. Ez különösen hasznos tavasszal, amikor a palántákat be kell locsolni, de még nincs friss növény.

Az apácák a veteményesüket kéthetenként beöntözik egy a húszhoz arányban vízzel hígitott növényi trágyalével. Négy héttel az aratás előtt kapják a növények az utolsó adagot.

A levet sohasem adják napsütésben, hanem kora reggel vagy este, borús időben. Csak a talajt öntözik, a levelekre nem juthat belőle. Inkább hígabb legyen a lé, mint túl tömény. Ezen belül minden kertésznek magának kell kitapasztalni, hogy milyen leveket szeret a kertje, és milyen töménységben.

Néhány a levek közül:

Csalánlé - Lehetőleg friss hajtásokat szedjünk, virágzás előtt. A nagyobb szárak is gyorsan szétáznak, ezért nem fontos fölaprítani. (Ha mégis egyben maradnának, bele lehet tenni a komposztba.). A hígítás aránya 1:20. Minden veteményt és gyümölcskultúrát érdemes kéthetente ezzel meglocsolni. Hetente is lehet, de akkor a hígítás aránya 1:50-re változik.

Gyermekláncfűlé - 2 kg friss levelet és virágot tegyünk 10 liter vízbe. Különösen gyümölcsösben segíti a növekedést, és javítja a gyümölcs minőségét. Tavasszal és ősszel hígítás nélkül is lehet a talajra öntözni, és lombhullás után, 1:5 arányban hígítva a gyümölcsfákat és a bogyósokat permetezzük vele.

Körömviráglé - A leveles szárat használjuk fel, ha lehet, a magok nélkül. 1 kg-ot adunk a friss növényből 10 liter vízhez. Erősít és védő hatása is van. Minden növénykultúrának jó 1:10 vagy 1:20 hígításban, a legjobb egy kiadós eső után öntözni vele. Különösen szereti a paradicsom és a káposztafélék.

Céklalé - A céklalevelekből 1 kg-ot áztatunk 10 liter vízben. Gyorsan megerjed, tápanyagban gazdag, nyálkás lé lesz belőle. Elősegíti a fűnövekedést, új telepítésű foltokat érdemes beöntözni vele hetente, 1:10 arányban hígítva. Az erősen igénybevett fűfelületek ápolására is alkalmas.

Káposztalé - Mindenfajta káposzta külső levelét lehet erjeszteni. 3 kg-ot számítsunk 10 liter vízre. Fehérjében és vitaminban gazdag. 1:20 arányban hígítva minden növénynek jó, de különösen a bab, uborka, krumpli, tök, zeller és paradicsom hálás érte.

Jánosik Zsuzsa, biokonyhász

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!