Gazdaság

2015.10.20. 14:09

Tálos Péter: A JVSZ nem érdekvédelmi, inkább érdek-képviseleti szövetség

Budapest – Azt szoktam kérdezni vezetőtársaimtól, hogy ha valaki „békeidőben” kapacitása 100 százalékát leköti, mit fog tenni háborúban? Évente egyszer-kétszer alakul ki olyan helyzet, ami a teljesítőképességünk 100 százalékát igénybe veszi.

Gulyás József

Tálos Péter, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnöke mondta ezt a KKVHáz vezérigazgatójának kávézás közben.

– Elnök úr! Úgy fogalmaz, van elég energiája. Ma mindenki arról beszél, hogy „el van havazva”. Egy olyan világcég hazai termelőbázisa élén, mint a Foxconn, az ember úgy gondolná, végképp nem marad energia egy országos hírű szervezet vezetésére.

– Nézze, azt szoktam kérdezni vezető társaimtól, hogy ha valaki békeidőben a kapacitása 100 százalékát leköti, mit fog tenni háborúban? Évente egyszer-kétszer alakul ki olyan helyzet, ami a teljesítőképességünk 100 százalékát igénybe veszi. Normális esetben ez nem több, mint 60 százalék. Ezért van energiám a JVSZ elnökségét is elvállalni.

– Milyen nehézséggel találta szembe magát az első száz napon?

– Őszintén szólva nem találtam magam szembe nehézséggel. Chris Mattheisen egy jól működő szövetséget hagyott maga mögött. Remek az ügyvezetés, az adminisztráció, a kollégák rendkívül gyakorlottak. Mind ők, mind az elnökség befogadó, jó hangulatú kollektíva. Mindjárt első üléseink egyikén sikerült megfogalmaznunk a küldetésünket.

– Ha egy mondatban kellene ezt összefoglalni, mi ez a küldetés?

– A JVSZ a saját eszközeivel tenni akar a versenyképesebb magyar gazdaságért a befektetést minél jobban ösztönző gazdasági környezet kialakításához és az innováció kultúrájának meghonosításához történő hozzájárulásával.

– A JVSZ érdekvédelmi szövetség. A szóban burkoltan benne van, hogy valami védelmében, tehát esetleg valami ellenében működik. Hogy fogalmazza meg a szervezet helyét, a JVSZ esetleg ellenzéki jellegű tömörülés?

– Magam úgy gondolom, hogy a JVSZ nem is érdekvédelmi, sokkal inkább érdek-képviseleti szövetség. Hatékonyan érdeket képviselni nézetem szerint csak együttműködve lehet. A JVSZ tagságának, így magának a szövetségnek is a döntő célja, hogy minél versenyképesebb legyen a hazai gazdasági környezet. A kormányzat célja is ez. Nem vagyunk ellenérdekű oldalon. Az elmúlt két évben 14 jogszabálytervezettel kapcsolatban tettünk javaslatokat, nyolc kihirdetett jogszabályban viszont is láttuk őket.

– Önnek többek között tajvani gazdasági tapasztalatai is vannak. Mit tanítottak a tajvani vezetők?

– Megtanultam egy másfajta gondolkodásmódot. Mondok egy példát: egyszer a csoport egyik legfelsőbb vezetője mondta el nekem, ha egy vezetőnek valami nem megy, akkor segítséget kap először – ahogy ő fogalmazott – maga alá, ha így sem megy, mellé, végül pedig fölé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!