Devecser

2013.05.23. 18:17

Kertészettel segítenek

A Start munkaprogram keretében idén 102 főt foglalkoztatnak. Cél a rendszeres munkához való viszony megteremtése, új ismeretek átadása.

A szociális jellegű tevékenységeken túl értéket teremtő, főleg mezőgazdasági jellegű feladatokat végez több mint 40 fő. A program vezetőjétől, Berecz Józseftől megtudtuk, hogy az elméleti oktatásokat Eszterhainé Fatalin Ilona vezeti, a gyakorlati képzésért Csenger Gyula a felelős. Heti egynapos elméleti oktatás keretein belül kertészeti alapismereteket és a házi tartósítás fortélyait tanulják a képzésben részt vevők.  

A foglalkoztatottak konyhakerti növényeket termesztenek. Több hektár gyümölcsöst telepítettek tavasszal. Pillanatnyilag a fóliasátorból a hónapos retek kerül ki, a helyére zöldpaprika- és paradicsompalántákat ültetnek. Szabadföldön terem a hagyma, sárgarépa, zöldség, káposztaféle  és lesz csemegekukorica is. Fél hektár burgonya ültetése is most van folyamatban. Tavaly az idősek és a rászoruló családok kapták a megtermelt zöldséget, de az idén már az értékesítés is munkát ad, valamint az óvoda és az iskola konyháját ugyancsak elláthatják.

 

A  program vezetője, Berecz József a fóliasátorban ellenőriz (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Az illegális hulladéklerakók felszámolására szintén odafigyelnek a program keretében, akárcsak a mezőgazdasági utak, árkok karbantartására. A belterületi közutak, járdák felújítása szintén biztosít tennivalót. Nyár végén indul hat fővel a járdák és mederburkolatok felújításához szükséges betonelemek gyártása, amelyekből később a szomszédos települések hasonló programjaihoz is biztosítani kell igény szerint, ez a támogatás feltétele volt.

Az állam a program keretében a munkabért, a közterheit és a védőöltözet költségeit vállalja át, és ha a település is hajlandó áldozni rá, úgy a fejlesztéshez is hozzájárul. Idén Devecser 8,3 milliót különített el eszközfejlesztésre és telephely-építést vállalt. Ehhez érkezik 16,9 milliós támogatás. A programoktól az állam hosszú távon elvárja, hogy a saját lábukra álljanak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!