Marad a szesztilalom Balatonfüreden

Balatonfüred - Volt, aki eltörölné, de korlátozott formában megmarad a szeszárusítási tilalomról és a biztonsági őr alkalmazási kötelezettségéről korábban hozott rendelet.

Győrffy Árpád

A képviselő-testület szerdai ülésén szokatlanul heves vita alakult ki annak a helyi jogszabálynak a módosításáról, mellyel a boltok és a táncos szórakozóhelyek között alkoholizáló fiatalok számát szeretnék csökkenteni és a vendéglátóhelyek biztonságát akarják növelni. Kiszely Pál egyenesen azt javasolta, hogy vonják vissza az egészet, mert nem érték el a kitűzött célt. Akárhogy is foltozgatjuk, igazán jót nem lehet belőle csinálni. Nem szégyen, ha valaki belátja a tévedését, mondta.

Takács Miklós elfogadta, hogy mindenki jót akart, de szerinte sem sikerült ezzel az eszközzel megoldást találni a gondokra.

Pálffy Károlyné, Molnár Judit, illetve az általuk vezetett bizottságok szerint minden boltra csak éjfél utánra terjedjen ki az alkoholárusítási tilalom, biztonsági őröket csak a valóban táncos szórakozóhelyeken kelljen alkalmazni, mondták többek között.

Bóka István polgármester úgy vélte, a jogszabály alapvetően jó. Szerinte a diszkók környékén láthatóan javult a közbiztonsági helyzet. Mint elmondta, a városi rendőrkapitány is azt kérte, maradjon a szabályozás, azt csak az általa beterjesztett pontokkal módosítsák.

Végül így is lett. A bolti szeszárusítási tilalom kezdetét a város délnyugati részén továbbra is este 10 órában határozták meg, a többi helyen éjfélben.

A biztonságiőr-alkalmazási kötelezettség pedig egységesen kiterjed az éjfél és reggel hat között nyitva tartó összes üzletre, így maradt a szigorú szabályozás.

Az önkormányzati képviselők az ülésen döntöttek a civil szervezetek támogatására az önkormányzat által biztosított négymillió forintos pályázati keret felosztásáról. A 34 pályázó összesen 8 millió forintot igényelt terveinek megvalósításához. Horgászok, nyugdíjasok, polgárőrök, szociális ügyekkel foglalkozó és más csoportok kértek és kaptak 50-330 ezer forint közötti összeget. A Reformkori Hagyományőrzők Közhasznú Társaságának tevékenységét például 100 ezer forintos összeggel támogatta a képviselő-testület.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!