Emberek százai fagyoskodnak a peremvidéken

Megyei körkép - Hajléktalanok és kis jövedelműek gyakran húzzák meg magukat városok peremén, áram és víz nélkül. A Veszprémhez tartozó Csatár-hegyen és a Várpalotához tartozó Baglyason kérdeztük meg, hogy bírják a hideget?

Munkatársainktól

- Itt a hegyen olcsóbb az élet, mint a városban, de azért vannak nehézségeink. A tél pedig egyenesen kemény, főleg az ilyen fagyokban - erről a Csatár-hegyen élő Szabó Lászlóné beszélt lapunk munkatársának.

Az asszony elmondta, egyre többen vannak, akik életvitelszerűen itt rendezkedtek be. A többség dolgozik Veszprémben vagy a környékén, de vannak közöttük olyanok is, akik segélyen élnek. Ez utóbbiak nehezebben boldogulnak.

A Csatár-hegyen a többség fával fűt, kivételes esetben szénnel. Akinek van munkahelye, tud is mivel tüzelni, egypáran azonban bajban vannak. Szabó Lászlóné tudomása szerint mindössze 22 ezer forintból is élnek a város peremén emberek. A tűzifát szerencsére kihozzák a helyszínre. Ők már a nyáron megrendelték az éves mennyiséget, így ebben a hidegben sem kellett fázniuk.

A "hegyi" élet másik sarkalatos pontja a víz, ebből nem szabad kifogyni. Nekik is van ciszternájuk, ebbe gyűjtik az esővizet, amivel mosnak. Az ivóvizet egyébként a völgyben lévő kútról hozzák, de az a napokban befagyott. Szerencséjükre ők még időben bespájzoltak, így kitartanak egy darabig. A többiek, akik későn kapcsoltak vagy nem tudtak tartalékolni, most boltból hozzák az ivóvizet. Akinek erre nem futja, nagy bajba került.

Szabóéknak régebben volt autójuk is, de sokba került a fenntartása, ezért eladták. Közlekedni így is tudnak, a hegyre bevezető utat letakarították, így nem kell térdig járniuk a hóban. A főútvonal mellől pedig az autóbusz beviszi őket a városba.

Veszprémben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület által üzemeltetett Befogadás Háza munkatársai évek óta nyomon követik a városban élő hajléktalanok sorsát, a Csatár-hegy az egyik ellátási területük - tudtuk meg Szaller Péter intézményvezetőtől. A téli krzísellátás keretében működtetett teajáratuk egyik állomása a csatári ivókút, hetente háromszor találkoznak itt a hajéktalanokkal.

A környékről 25-30 ember várja rendszeresen munkatársaikat, akiktől kenyeret, felvágottat, forró teát, igény esetén takarót, pokrócot kapnak, átvehetik a leveleiket. Mindenkit ismernek személy szerint, ha valaki nem érkezik meg, arról érdeklődnek.

Ha új személy jelenik meg, neki először be kell látogatni a Befogadás Házába, felveszik az adatait, megismertetik az intézményel. Ha igényli, igénybe veheti valamelyik fizetős vagy nem fizetős ellátási formát, ha nem, a legközelebbi teajáraton már neki is készítenek krízicsomagot.

Várpalotán tűzifát, kenyeret és tartós élelmiszereket vittek a Baglyas-hegy felső, a téli időjárás miatt nehezen megközelíthető részén élő családoknak az önkormányzat, a katasztrófavédelem és a polgárőrség szakemberei. A Készenléti-lakótelep felett található, külterületnek számító szőlőhegyen közel 400 ember él télen is présházban, víkendházban.

- A Baglyas felső részét telente befújja hóval a szél, az itt élők bejutni sem tudnak a településre - magyarázza Katona Csaba alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője. - Még a nagy hideg előtt az önkormányzat tüzelőt vitt a nehéz helyzetben lévő családoknak, a családsegítő szolgálat pedig azóta is folyamatosan kapcsolatban áll velük. Épp nekik jelezték a közelmúltban nehézségeiket.

A kenyérgyár harminc kiló kenyeret adott, a vöröskereszt és a családsegítő pedig tartós élelmiszert, konzerveket és burgonyát ajánlott fel a katasztrófavédelem, az önkormányzat és a polgárőrség szakembereiből álló csapatnak, akik az élelmiszer mellett némi tüzelő-utánpótlást is vittek a közel félszáz rászorulónak. Az utat a Várpalotai Közüzemi Kft. hókotrókkal takarította el, másképp el sem jutott volna az adomány a családokhoz.

 

Térkép készült, kiépült az ivóvízhálózat

A Dobronay László vezette Baglyasi Társulat Egyesület koordinálásával az elmúlt években több fejlesztés is megvalósult a Várpalotához tartozó szőlőhegyen. Több kilométeren kiépítették az ivóvízhálózatot, az egyesület szerződött a szolgáltató Bakonykarszttal. A közvilágítást is részben megoldották, a telektulajdonosok és az önkormányzat támogatásával tizenhét lámpatestet helyeztek ki az út mellé, így egy kilométer hosszan van közvilágítás.

Részletes térkép is készült a Baglyasról Várpalotán, amelyet a rendőröknek, a mentőknek és a tűzoltóknak is átadtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!