Lhoce-reggeli és telefonba ordibáló sherpák

A Lhoce-falon a magyar mászók, javult az energiaellátás is - a magyar hegymászókhoz járnak a sherpák mobiltelefont tölteni. Hírek a "Magyarok a világ nyolcezresein" újabb expedíciójáról.

Napló Online

Kollár Lajos jelentése az alaptáborból (05.04.): "Ma reggel indult a magyar mászócsapat a II-es táborból (6400m) a Lhoce falon, a mintegy 7400 méteren lévő III-as tábor felé. Mivel a II-es tábor rádióárnyékban van, csak a megbeszéltekre tudunk hagyatkozni. A lényegében 1000 méteres jégutat kora délutánra illik abszolválni, tehát estére mindenkinek a III-as táborban kell lennie. Az időjárás tűrhető, csak a szél erős kissé.

Remélem nem fog tovább erősödni, mert a Lhoce fal Hallgatás Völgye felőli, szélnek kitett oldalán a mászást erősen befolyásolja. Az alaptábor környékén is igen erős a légmozgás. Viszont süt a nap, ami az energiakészletünket hizlalja, időközben sikerült megjavítani az aggregátort is. Radzs, a Monterosa cég vándora hozott új gyújtógyertyát.

Kész Kánaán, habár boldog-boldogtalan sherpák jönnek telefont tölteni, de tegnap véget vetettem a karácsonynak, és elzavartam őket más táborokba töltést keresni. Őrület, mi van itt. A legrongyosabb kulinak is van mobilja, ami állandóan a fülén van. Éles hangú, helyi zenéket hallgatnak, ha éppen nem telefonálnak olyan ordítással, hogy ahhoz már készülék sem kell. Nagy biznisz a mobil biznisz, lényegében az ötödét sem fizetik annak, mint mi otthon.

Betévedt egy holtfáradt, fiatal japán párocska megpihenni egy kicsit, míg előkerül a sherpájuk. Kiderült, hogy még nem reggeliztek, ezért csatlakoznak hozzánk. Ugyanis Ms. Naoko-val uraljuk a tábort. Ő már megszokta a kímélő reggeliket: szalonnás-kolbászos-hagymás-sajtos tojásrántotta a magyar Lhoce-reggeli. Nos, a párocska is bevállalt egy ilyen adagot. Szerintem udvariasságból. Meg is ették, amitől olyan állapotba kerültek, hogy Naoko fontolgatta, átszalad segítségért a spanyol alapítványi kórházsátorba, infúzióért. Végül is talpra segítettük és irányba fordítottuk őket. Udvarias kínok között hajlongtak úgy ötvenet, de hogy miként érnek a 200 méterrel lejjebb lévő Gorakh Shep-be az rejtély. A kísérő sherpájuk nagyon riadt szemeket meresztgetett.

Indiai barátnőnk töretlen szigorral már a II-es táborban kucorog. Sherpája lejött, csóválgatta a fejét, bepakolt 5-6 oxigénpalackot és ma reggel visszament. Remélem, Mécs Laci rá tudja venni, hogy ajánlatos lejönni, mert ebből baj lesz. A rádiójelentésükből azt tudtam meg, hogy elég nehezen érték el a Lhoce-fal szélét, beszállását a kettes táborból. A mai nap egészen biztos, hogy a falon elhelyezett köztes tábor lesz a végállomás. A falon három tábor helyezkedik el, azok valamelyike lesz a magyar pihenőhely mára. Mindenki jól van."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!