Bakonybélben volt a legnagyobb vész

Veszprém - Katasztrofális állapotok uralkodtak vasárnap a megyénkben: a tűzoltókat estig több mint kétszáz helyre riasztották: fák dőltek az utakra, sínekre, épületekre, pincékből kellett a vizet kiszivattyúzniuk. Vasárnap kora hajnaltól 130-140 kilométeres széllökéseket is mértek.

Mátételki András

A legnagyobb vész Bakonybélben volt, ahol a Gerence-patak kilépett a medréből, a víz betört a házak udvarába.

A község legalsó utcájában, a Fürdő utcában vasárnap valóban lehetett volna fürödni az árokban... Az út szélén térdmagasságig építettek fel homokzsákokból falat, hogy a folyóvá duzzadt patak ne találjon utat magának a házakhoz.

- Vasárnap hajnali fél háromkor ébresztették telefonon a férjemet, aki a helyi önkéntes tűzoltók parancsnoka, hogy árvízveszély van – meséli a szakadó esőben gumicsizmában, esőkabátban a háza előtt le-föl sétáló Tenkné Másli Ildikó, aki családjával az utolsó, a legveszélyeztetettebb házban lakik. – Férjemet és a 15 éves Bálint fiamat alig látom, folyamatosan dogoznak ők is. A lakásunkba nem mehetünk vissza, mert a bejárati ajtót eltorlaszoltuk a zsákokkal. Csak ne ismétlődjön meg az öt évvel ezelőtti eset! – sóhajt, mintha csak az égiek segítségét kérné. Rá is férne a falura...

Az asszony arra utalt, hogy 2005 augusztusában már egy hete folyamatosan esett az eső, amikor 20-án felhőszakadás zúdult a falura: a Gerence vize betört a házukba. Húsz centi vastagon állt a víz a lakásban, az egyik szobát bútorostól tönkre tette. Akkor még nem volt biztosításuk, de szerencséjükre kaptak a vis major keretből egymillió forintot, ami betakarta a kiadásaik felét. Most abban bíznak, hogy hamar levonul az árhullám, s száraz marad az otthonuk.

A déli órákban hatalmas markológép érkezett, hogy az utca végében lévő árkot kitisztítsa.

Az utolsó előtt házban lakó, 85 éves Szökrényes Lajos azon bosszankodik, hogy ismét feljött a szennyvíz, beterítette a veteményesüket.

- Évek óta gond, hogy az átemelő nem bírja elvinni a szennyvizet, pedig mennyiszer szóltunk már, hogy cseréljék ki nagyobb teljesítményűre.

- Egész éjszaka nem aludtunk, éreztük, hogy nagy baj lesz – kapcsolódik a beszélgetésbe az ebédet főző 81 éves Bözsi néni. – A szomszédunk mesélte, hogy az egyik ház teraszáról a hullámok elvitték a hűtőszekrényt. Csak legalább ne esne tovább! Öt éve volt annyi időnk az árvíz előtt, hogy feltettük a tyúkokat az ól tetejére, csak egy fulladt meg.

A polgármesteri hivatalban találom a vezérkart, a munkálatok irányítóit. Óráról órára változik a helyzet, hol ide, hol oda kell vezényelni az erőket, mert az eső szakadatlanul zúdul az üdülőfalura.

- Mivel szombaton a meteorológiai előrejelzés alapján tudtuk, hogy extrém időjárás lesz, s nagy mennyiségű csapadék várható, megkezdtük az előkészületeket. Értesítettük a tűzoltóságokat, a polgári védelmi kirendeltségeket és rajtuk keresztül az érintett lakosságot – mondja két telefonbeszélgetés között dr. Lauer János ezredes.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője reggel hat óta Bakonybélben van, ebéd után váltotta le kollégáját, Horák Attila őrnagyot, s vett át az irányítást.

- Veszprémből, Fűzfőről, Pápáról és Zircről jöttek tűzoltók, összesen harmincan, az igazgatóságunktól tízen dolgoznak. Segítenek az árvíz elleni védekezésben a zirci rendőrök és polgárőrök, ők húszan jöttek el. Mindenkinek adunk teát, kávét, délután egy tál meleg ételt főztek a helyi asszonyok a fiúknak. Mondhatom példás az összefogás.

Baky György polgármestert nehéz utolérni a faluban, sorra járja ő is a veszélyeztetett helyszíneket.

- Az öt évvel ezelőtti árvíz után a vízügyi igazgatóság több év alatt alaposan kikotorta a Gerencét, szélesítette a medrét, s a vízgyűjtő területét is bővítette. Ennek köszönhetően homokzsákokkal meg tudtuk védeni a házakat, csak az udvarokba tört be a víz. Délutánra a patak visszabújt a hidak alá, de hogy mit hoz az elkövetkezendő jó pár óra, nehéz megmondani. Minden az eső mennyiségétől függ.

- Bakonykoppányban és Bakonyszücsön is egész nap készenlétben álltak az emberek arra az esetre, ha a patak kilépne a medréből – tudtuk meg Bakos György századostól, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!