Felkészültek a veszélyekre

Veszprém - A 75. polgári védelmi világnap alkalmából rendeztek ünnepséget pénteken a megyeszékhelyen, amelyen részt vett Talabér Márta, a megyei közgyűlés alelnöke is.

Mátételki András

Balogh Miklós polgári védelmi őrnagy beszédében arra utalt, hogy az első világháború tanulságai ráébresztették az egyes országok vezetőit, hogy a háborúban akaratlanul részt vevő polgári lakosság életének megóvása, védelme az első számú feladatok között kell, hogy legyen.

A magyar parlament 1935-ben fogadta el a hatósági légoltalom kiépítésére vonatkozó jogszabályokat, majd két éven belül az ország egész területén kiépültek az óvóhelyek. A második világháború után a genfi egyezmény meghatározta, hogy milyen kötelességei vannak az államoknak a polgári lakosság oltalmazásában.

A '80-as évek közepétől a honvédelmi feladatok mellett mind nagyobb hangsúlyt kapott a polgári védelem mindennapi munkájában az elemi csapások, természeti és ipari katasztrófák elleni küzdelem. Életükben gyökeres fordulatot hozott, amikor az 1999-ben megalakult katasztrófavédelmi igazgatóságokhoz kerültek a tűzoltóságokkal együtt. A szónok új kihívásokra figyelmeztetett: napjainkban számolni kell a terrorizmus veszélyével, a légi katasztrófákkal, veszélyes üzemekben történt ipari balesetekkel, világjárványokkal.

Ezt követően dr. Lauer János ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője értékelte az elmúlt évi munkájukat.

Kiemelte, hogy eredményeiket egyrészt a jó együttműködéseknek köszönhetik a különböző szervezetekkel. Hangsúlyozta, hogy az állomány elfogadta az új vezetés azon elképzelését, amely a személyes kapcsolatok erősítése mellett különös gondot fordít a pályázati lehetőségekre, s mindent megtesznek, hogy költségtakarékosan dolgozzanak. Az ezredes az igazgatóság munkáját jónak értékelte, véleményét a visszajelzésekre alapozta.

Az ünnepségen bejelentették, hogy Budapesten tanácsosi címet vett át Farkasné Kapus Emma őrnagy, a megyei igazgatóság kiemelt főellenőre. A katasztrófavédelem országos főigazgatója dicséretben részesítette Horváth András polgári védelmi alezredest.

A megyei igazgatóságtól jutalmat kapott Csékeiné Kaszás Melinda, Szabó Csabáné, Fekete Tamás József polgári védelmi főhadnagy és Kutas Imre tűzoltó százados.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!