Könyvtári beiratkozás - Tárgyalják újra a döntést

Veszprém - Az MSZP képviselőcsoportja a következő, december 17-i megyei közgyűlésen kezdeményezni fogja a megyei könyvtár beiratkozási díjairól elfogadott rendelet módosítását.

Varga Domokos Péter

Erről kedden a megyei önkormányzat szocialista frakcióvezetője tájékoztatta a nyilvánosságot. Pusztai István ismertette az okokat, melyek miatt ezt a döntést meghozták. Elsőként hivatkozott arra, hogy a könyvtárlátogatók között a lakóhely szerinti négyszeres beiratkozási díjkülönbözetet méltánytalannak és törvénysértőnek tartják. Majd citálta az egyéni bánásmódról és esélyegyenlőségről szóló törvényt, amely kimondja, hogy a múzeális intézmények, könyvtárak eljárásaik és intézkedéseik során az egyenlő bánásmód követelményét be kell hogy tartsák. A frakcióvezető megemlítette: a rendelettervezetet a szocialisták nem szavazták meg, azt a Fidesz-KDNP-s képviselők fogadták el. Jelezte, ha a kezdeményezésük nem eredményes, akkor ő veszprémiként nyolcezer forintért beiratkozik a megyei könyvtárba, majd az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul.

- A veszprémi városi képviselő-testület szocialista frakciója is kezdeményezte a megyei közgyűlés szocialista frakciójánál, hogy a könyvtári beiratkozási díj ügyében tegyenek önálló lépéseket - közölte Hartmann Ferenc. Hozzátette, hogy korábban, mikor szocialista-liberális vezetése volt Veszprémnek, a már akkor is jobboldali többségű megyei önkormányzat soha nem hozott ilyen diszkriminatív döntést.

- Indokolt lenne, ha a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciója felülvizsgálná kinevezési gyakorlatát - utalt egy másik döntésre, az ajkai Bánki Donát Szakközépiskola igazgatói megbízására Pusztai István, ahol a nevelőtestület és az alkalmazottak véleményét figyelmen kívül hagyták. Ezért azt javasolják, hogy a megyei önkormányzat vállaljon önkorlátozást, azt a pályázót, aki nevelőtestületben és az alkalmazotti körben nem éri el legalább az egyharmados támogatottságot, ne lehessen kinevezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!