Polcokon az oltóanyag - Patikánként változhat a vakcinák ára

Megyei körkép - Nincs ellátási gond, a H1N1 elleni oltóanyagok a rendeléseknek megfelelően folyamatosan érkeznek a gyógyszertárakba, de így is a nagy érdeklődés miatt előfordulhat, hogy egyes patikákban átmenetileg nem kapható a vakcina - tudtuk meg a megyei kamara elnökétől.

Martinovics Tibor

- Engem is meglepett, hogy mekkora kereslet van az új influenza elleni oltóanyagok iránt. A gyógyszertárakba érkező első adagok szinte órák alatt elfogytak.

A patikák folyamatosan adják le az utórendeléseiket, eddig rendben meg is érkeztek a vakcinák. A kezdeti zavar megszűnt, mert a regionális tisztiorvosi szolgálatok vették át a gyógyszertárak oltóanyaggal történő ellátását.

Tudtommal nincs a gyógyszertárakban várólista, az viszont előfordulhat, hogy egy-egy napot kell várni az oltóanyagra - válaszolta kérdésünkre Kovács Zalán, a megyei gyógyszerészkamara elnöke.

A kizárólag recept alapján kiváltható oltóanyaghoz mindenki kap egy fecskendőt illetve tűt is.

A vakcina árát a minisztérium szabta meg, így egy ampulláért 1930 forintnál többet nem kérhet egyetlen patika sem. Ennek ellenére akár pár száz forintos eltérések is lehetnek, mert vannak gyógyszertárak, amelyek felszámolják a csomagolási díjat is. 

- Mi itt Zircen úgy gondoltuk ezt már nem terheljük rá a betegekre, de az tény, mivel a vakcinák húszas kiszerelésben érkeznek a gyógyszertárakba a fecskendőkkel együtt, gondoskodni kell azok egyenkénti csomagolásáról.

A patikák mérlegelhetik, hogy ennek költségeit maguk állják, vagy a betegekre hárítják át - tudtuk meg Kovács Zalántól, aki hozzátette: rengetegen kérnek az oltóanyaggal kapcsolatban tanácsot a patikusoktól, akik felkészültek arra, hogy az influenzaszerű megbetegedések gyarapodásával várhatóan a jelenleginél is élénkebb lesz az érdeklődés a vakcinák iránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!