Civilekkel a hatékonyabb hulladékgazdálkodásért

Várpalota - A lakosság által megtermelt hulladék csökkentése a legfőbb célja az Egészséges Palotáért Egyesület (EPE) kezdeményezésének.

Szabó Péter Dániel

A Hulladék Munkaszövetség (Humusz) által meghirdetett országos programhoz még tavasszal csatlakozott a civil szervezet, s az elmúlt fél évben több száz kérdőívet jutattak el a palotaiakhoz, hogy megismerjék a hulladékgazdálkodással kapcsolatos véleményüket. A válaszok kiértékelését követően szemléletformáló programokat indított el az EPE. 

- Folytatódott a diákok környezettudatosságának fejlesztését célzó Óvjuk környezetünket! vetélkedősorozat, amelynek döntőjét kedden tartottuk Palotán, de fontos elem a szemléletformálást illetően a házi komposztálás népszerűsítése és bevezetése is - mondta el Vancsek Ferenc, a civil szervezet elnöke.

Az EPE a Zöld forrás pályázaton nyert közel egymillió forintból komposztládák, illetve felszerelések vásárlását tervezi, de az elképzelések között szerepel úgynevezett komposztmesterek képzése is, akik a lakosság segítségére lehetnek a program során. Fontos megemlíteni, teszi hozzá Vancsek Ferenc, hogy a Várpalotai Közüzemi Kft. jóvoltából mintegy 200 háztartást tudunk majd bevonni a komposztálást népszerűsítő programba.

A fent említett kérdőívek kiértékelését követően egyébként kiderült, a palotaiak szerint szükség van a jelenlegi hulladékgazdálkodás javítására, ám a háztartások mellett az államnak és az önkormányzatnak is nagy a felelőssége a kérdésben. Épp ezért a program zárásaként a várpalotai képviselő-testület elé tárná a civil szervezet a Humusz szakembereinek segítségével elkészített, úgynevezett Nulla hulladék stratégiát, amelyben szerepel többek között a jelenleg kevés helyen működő, a szelektív hulladékot a házaknál begyűjtő rendszer bővítése, egy veszélyes hulladékok tárolására alkalmas hely, valamint hulladékudvar kialakítása is. Vancsek Ferenc bízik benne, hogy a hulladéktermelés mennyiségével arányosan fizetendő díjak esetleges bevezetése is a környezettudatosabb gazdálkodásra sarkallja majd az embereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!