Adventi kalendárium: újratöltve

Veszprém - Még nem késő adventi kalendáriumot készíteni: az ünnepi dekoráció alappillére lehet, amellett, hogy kedves meglepetés a családnak. Számos verziója van: nem csak édességgel, bármi mással is meg lehet tölteni.

Nagy Terka

Ha előrelátóan tervezzük meg a kalendáriumunkat, nem kell minden évben elkészíteni, csak újratölteni - ad tanácsot Lovas Jánosné, Ági. A naptár alapja lehet fa, szövet, vagy kemény papír.

Négy lécet összeszegezünk, középen kettővel elválasztjuk. Válasszunk puha fát, fenyőt, ennek jó az illata és könnyen beleszúrjuk a kampókat. Ezek csavaros végűek legyenek, akár kézzel is, kis erőkifejtéssel rögzíthetjük őket.

Ági, balatonalmádi virágkötő minden évben készít adventi naptárt kérésre, vagy bemutatni a gyerekeknek. A léceket örökzölddel vonja be, így még illatosabb és karácsonyt idéző lesz a naptár. Örökzöld helyett használhatunk fényes szalagot, amellyel körbetekerjük a fadarabokat.

A kampók rögzítése után kezdődhet a csomagolás. Huszonnégy egyforma darabra vágott, szép papírra alkoholos filccel ráírjuk a számokat. Amit belerejtünk lehet csokoládé - ne egyformát vegyünk, hogy meglegyen a változatosság öröme -, vagy kis meglepetések: apró angyal, mikulás, csillag, vagy hópihe forma. Ezeket később a karácsonyfára akaszthatjuk, vagy felhasználhatjuk a lakás ünnepi dekorációjához.

A kis csomagokat formázhatjuk szaloncukorra, alul, felül arany, vagy ezüst színű szalaggal megkötve, vagy hajtogathatjuk apró zsák alakra. Készen is kapható olyan ünnepi kellék, amit felhasználhatunk a naptárhoz, Ági például apró mikulás sapkákat talált erre a célra.
 
Kemény kartonpapírból is készíthetünk adventi kalendáriumot. Vágjuk karácsonyfa alakúra, s mint a díszeket, helyezzük el a csomagokat rajta úgy, hogy két lyukat vágunk a papírra, szalaggal pedig átkötjük.

Szövetből is készíthetünk naptárt, aki tud varrni, maradék anyagokból pachwork alapot csinálhat, erre egyszínű, fényes zöld, arany, vagy ezüst zsebeket alakíthat ki, kis négyzetek felvarrásával, s ebbe rejtheti a meglepetéseket. Ez is maradandó, évről-évre újratölthető darab.

Ugyancsak az, bár kissé időigényesebb munka, ha kis mikuláscsizmákat varrunk, s ezeket töltjük meg. Jó ötlet és a felesleges dobozokat is eltűntetheti, aki ezeket tölti meg ajándékkal. ha a dobozok kisebbek, karácsonyfa alakúra is összerakhatjuk őket. Vonjuk be csillogó papírral, s az egyik oldalát alakítsuk nyithatóvá: itt lehet kivenni a benne rejlőt.
 
A csomagokba nem csak meglepetést tehetünk, egy-egy papírcsíkra írhatunk személyes üzenetet szeretteinknek, vagy kedves, humoros mondatokat, amin jót derül a család, amikor kibontja a papirost.

A kész naptárt akasszuk a falra, jól látható helyre a lakásban, hogy lássuk, hogyan fogynak a napok az ünnepig. Ha örökzöldet használunk a díszítéshez, akkor kissé hűvösebb helyet válasszunk, nehogy idő előtt ledobja a levelét.

A legenda szerint az adventi naptárt egy édesanya találta ki, mert megunta, hogy kisfia minden nap megkérdezte, hányta kell még aludni karácsonyig. A naptár segítségével láthatóvá vált, mennyi idő van még hátra karácsonyig, s minden este egy édes meglepetést is rejtett a kalendárium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!