A mentősök nem kérnek távdiagnózist

Megyei körkép - A mentőszolgálat a diagnózis felállítására soha nem kéri a segélyhívót, viszont egy szakmai protokoll szerint feltett kérdések segítségével igyekszik tájékozódni, mi vár a kiérkező mentőkre.

Martinovics Tibor

Czanik Gábor a szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében saját tapasztalatára hivatkozva azt kifogásolta, hogy a mentők riasztáskor miért kérdezősködnek, és miért kérik a távdiagnózis felállítását, ahelyett hogy azonnal indulnának a helyszínre.

Ennek kapcsán kérdeztük a megyei mentőszolgálat mentésirányítási vezetőjét.

- A segélyhíváskor igyekszünk minél több részletet megtudni a betelefonálótól, ami átlagosan egy percet vesz igénybe. Erre minden körülmények között időt kell szakítani. Meghatározott kérdések mentén igyekszünk tájékozódni az adott eset körülményeiről, megkérjük a betelefonálót, hogy mondja el mit lát, mit tapasztal. Így már sok esetben telefonon keresztül is tudunk tanácsot adni, mit tegyenek, amíg kiér a mentő. A saját és nemzetközi tapasztalat is azt mutatja ez hatékony módszer - nyilatkozta lapunknak Nátrán Albin.

A mentésirányító határozottan állítja: diagnózis felállítására soha nem kérik a betelefonálókat, arra viszont igen, saját szavaikkal mondják el, mit látnak a betegen. A módszer segítségével például már több sikeres újraélesztést vezényeltek le telefonon keresztül adott utasításokkal a megyében is, persze az sem ritka, hogy a mentőket riasztó maga is szinte sokkos állapotban van és nem igen tud használható információval szolgálni. 

- Előfordul az is, hogy megkérjük a telefonálót, addig tartsa velünk a kapcsolatot, amíg kiérkezik a helyszínre a mentő. Ez is sokat szokott segíteni a lélekjelenlét megőrzésében - fogalmazott Nátrán Albin, aki hozzá tette ez a fajta szakmai diszpécserszolgálat Európa számos országában működik, mert hatékonyabbá teszi a mentőszolgálat munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!