Közép-Dunántúl? – A legoptimistábbak!

Napló - A közép-dunántúliak a legoptimistábbak az országban! Az Egészségrecesszió kutatás eredményei ugyanis azt mutatják, hogy mind az életkörülmények, mind a boldog családi élet, a jó egészségi állapot, az emberi kapcsolatok, illetve a munka és a tanulmányok terén is - néhány éven belül - egyértelmű pozitív változásra számítanak az itt élők.

Kiss Nikolett

A Béres Egészség Hungarikum Program reprezentatív felmérése országos és régiós szinten vizsgálta meg, hogy a gazdasági válság idején milyen változások következnek be a magyarok egészségtudatában.

Az Egészségrecesszió kutatás rámutat: a többség azzal számol, hogy a lakosság egészségi állapota romlani fog a recesszió hatására. Egészségtudatosságunk azonban gyenge lábakon áll: saját egészségi kilátásaink tekintetében optimistán nyilatkozunk, miközben nem élünk az egészségmegőrzés módszereivel. „A testi, lelki és szociális jólét az a három alappillér, amire alapozhatunk, ha az egészségünkről beszélünk. Meghatározzák az életünket a családunk, a barátaink, és a bennünket körülvevő közösségek, legyen szó akár egy iskolai csoportról, a munkahelyünkről vagy egy énekkarról” – kommentálja dr. Béres József, a Béres Egészség Hungarikum Program életre hívója az eredményeket.

A közép-dunántúliak barátkozó népek – legalábbis ezt támasztja alá az az adat, hogy a válaszadók 89 %-ának van legalább egy olyan ember az életében, akit a barátjának tekint. A Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyékben élők ugyancsak magas aránya (91 %) vallja, hogy jó egészségi állapotban könnyebb átvészelni a gazdasági nehézségeket is. Ehhez pedig a lelki egészség, a közösségek és a barátok elengedhetetlenek.

Míg az emberek nagy többsége autót vagy luxusnyaralást választana ajándékként, a Közép-Dunántúlon élők fele jobban örülne egy egészségmegőrző utalványnak. Az országban kapott többi válaszhoz képest ez az érték valamivel magasabb; ami a régióban élők egészségtudatosságának a bizonyítéka.

A Béres Egészség Hungarikum Program harmadik éve irányítja a figyelmet az egészségmegőrzésre és a betegségmegelőzésre, a közösségek életünkben betöltött pozitív szerepére. A reprezentatív felmérés eredményei megerősítik, hogy szükség van az ilyen fajta segítségnyújtásra. Erre tökéletes példa a program nevéhez fűződő, immár hagyományossá vált egészségterv-készítő tréning, ami lehetőséget ad arra, hogy új, valós közösségek jöjjenek létre.
 
Ugyancsak a közösségeket mozgósítja az az egészségterv-készítő pályázat, amihez 2009. november 17-ig lehet csatlakozni. A Program támogatásával hazai, 5.000 és 10.000 közötti lakosságszámú települések - saját lakóhelyük igényeit felmérve  - tervezik meg az egészségmegőrző cselekvéseiket, majd a nyertesek meg is valósíthatják azt. A tavalyi pályázat eredményeképpen és az összefogására való ösztönzés jegyében 2009-ben kilenc hazai település valósítja meg egészségtervét. Az idei pályázati kiírás letölthető a Béres Egészség Hungarikum Program honlapjáról.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!