A Balaton-kutatás vezéralakja - Salánki Jánosra emlékeztek a VEAB-ban

Veszprém - A legjózanabb, legszívósabb, legelkötelezettebb tóvédők közé kell sorolni Salánki Jánost hangzott el az orvos, neurobiológus emlékére rendezett tudományos konferencián a VEAB-ban szerdán.

Kiss Nikolett

Az idén ünnepelte volna 80. születésnapját a debreceni plebejus családból származó tudós, aki évtizedekig állt a tihanyi limnológiai intézet élén, volt a VEAB és a Nemzetközi Biológiai Unió elnöke is, valamint a magyar idegtudományi társaság alapítója. 

Ő indította el a gerinctelen állatok idegrendszerének kutatását, de munkásságában külön fejezetet érdemel az a kutatás is, amely azt vizsgálta, milyen körülmények között fertőzték meg mérgező anyagokkal a tó élővilágát. 

Negyven évet szentelt a Balaton megismerésének. A csaknem hét éve elhunyt tudós munkásságát pályatársai, dr. Bíró Péter, a limnológiai intézet és a VEAB jelenlegi elnöke, Ádám György és Tigyi József akadémikus, valamint Elekes Károly és Kiss Tibor, a tókutató intézet munkatársai méltatták, ismertették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!