2009.07.17. 11:21
Vesut készítettek a pékrend tagjai
Hagyományos termékek sütési bemutatóját és kóstolót tartottak a Pékek Fejedelmi Rendje tagjai a Somló hangja fesztiválon.
Az érdeklődők megtekinthették, hogyan készülnek a hagyományos magyar péksütemények. A rend tagjai két kemencét is kivittek, amelyekben úgy sütötték a lángost, pogácsát, vesut, ahogy azt elődeink tették.
Nardai Attila oktató diákját ellenőrzi a somlói fesztiválon
(Fotó: Tisler Anna)
Nardai Anita szakoktatótól megtudtuk, a rend 2001-ben alakult Budapesten, azzal a céllal, hogy felkutassák és megőrizzék a szakma hagyományait. A rendfőnök Baltás Zsuzsa.
A tagok között a pékeken és a pék szakoktatókon kívül művészettörténészek és néprajzosok is vannak. Nardai Anita valamint ajkai és magyarpolányi társai Veszprém, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyét is képviseli.
A tagok minden évben megtartják az országos rendi gyűlést, ahol megbeszélik az éves feladatokat.
- Az idén részt vettünk a polányi pünkösd rendezvényein, valamint készülünk Noszlopra a Diófás főzőversenyre - mondta Anita.
A rend tagja, Nardai Anita, Nardai Attila, Varga Erika és Meinczinger Attila szakoktató tanítványai segítségével a somlói fesztivál résztvevőit helyben készült kenyérlángossal, gyümölcsös lepénnyel, káposztás pogácsával, rábaközi pereccel, roppancsos kiflivel, sós kaláccsal és vesuval kínálta.
A vesu ma már csaknem ismeretlen étel, amelyet egykor gyakran fogyasztottak. Kenyértészta maradékának a közepébe zsírt tesznek, megsütik, és frissen fogyasztják.