Milliárdos kárt okozhatnak a megyének

Veszprém - A múlt heti közgyűlésen azzal kellett szembesülnünk, hogy a kötvény 2007 őszi kibocsátásakor a közgyűlés elnöke az önkormányzat gazdasági érdekeit jelentősen sértő, az önkormányzat gazdálkodását veszélyeztető lépést tett - jelentette ki Pusztai István egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Győrffy Árpád

A megyei önkormányzat ellenzéki szocialista frakciójának vezetője és Kovács Zoltán János frakcióvezető-helyettes elmondták, hogy csak most értesültek a szerződés mellékletének egy olyan kikötéséről, amely szerint a bank jogosult a kötvény azonnali visszaváltására, ha a forint és a svájci frank árfolyamának változása meghaladja a kibocsátáskori érték 110 százalékát. Kovács Zoltán szerint ezt a feltételt 20 éves futamidőre józanésszel nem lett volna szabad vállalni. A feltétel eltitkolása nemcsak felelőtlenség, hanem jogtalan is. Ennek több milliárdos veszteség lehet a következménye.

Pusztai István szerint, ha a bank most élne a jogával, akkor már most 1,3 milliárd forint vesztesége lenne a megyének a kibocsátáskori 5 milliárd forinttal szemben az árfolyam változása miatt.

A bank a pozícióját kihasználva eddig nem tervezett 113 milliós ügynöki díjat kér, és egy egymilliárdos összeg lekötését a banknak jó feltételekkel. A fideszes többség által elfogadott szerződés módosítás csak ebben az évben 150-250 millióval terheli meg a megye egyébként is hiányos költségvetését - állították.
A két szocialista politikus szerint a többségi oldal kárt okoz a megyének azzal a döntéssel is, amit a pápai termálfürdő fejlesztésében való szerepvállalásról hoztak.

Nyilvános adatokra hivatkozva elmondták, hogy a cégnek 170 milliós vesztesége van a legutóbbi mérleg szerint és 600 milliós a kötelezettség állománya. A döntés miatt két év múlva nem lesz majd pénze a megyének a kötvény tőkéjének törlesztésére, és a működéshez szükséges, mintegy egymilliárd forintos többletigény finanszírozására.


Kovács Zoltán János (balról) és Pusztai István a sajtótájékoztatón
Fotó: Győrffy Árpád

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!