Pihenőhely épült az illegális hulladéklerakó helyén

Várpalota-Inota - Tűzrakóhellyel és padokkal ellátott turista-pihenőhelyet alakított ki a Baglyas egyik több évtizede működő illegális hulladéklerakójának helyén az Egészséges Palotáért Egyesület (EPE).

Szabó Péter Dániel

Ahogy arról már lapunkban is beszámoltunk, a 2005-ben alakult civil szervezet tavaly 4,6 millió forintot nyert a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól (KVVM) az Inota mellett található Baglyas évtizedek óta működő illegális lerakójának felszámolására. 

Tavaly ősszel a veszélyes hulladékok szétválogatását követően 630 tonna szemetet hordtak el az egyesület tagjai, s a padok, asztalok és a Baglyas természeti értékeit bemutató táblák kihelyezését, valamint két tűzrakóhely kialakítását követően az elmúlt hétvégén családi nap keretében adták át hivatalosan a pihenőhelyet a túrázóknak. 

Az Egészséges Palotáért Egyesület kezdeményezése országos szinten is kiváló és követendő példa arra, hogy egy minisztériumi elhatározás a környezetükért tenni akaró civilek révén a gyakorlatban is megvalósul - mondta el a helyszínen Dióssy László, a jelentős anyagi forrást biztosító Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára. 

A kezdeményezésbe jelképes 150 ezer forinttal beszálló várpalotai önkormányzat nevében Németh Árpád polgármester a helyi civil szervezetek támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Vancsek Ferenc, az EPE elnöke ígéretet tett a megjelenteknek, hogy nem adják fel, a jövőben is a város és környékének szépítésén fáradoznak majd társaival együtt.

Ezt követően előbb felnőtteknek, majd gyerekeknek rendeztek gödör-futóversenyt, a Bakonyi Kerékpáros Egyesület jóvoltából pedig kresz-totón, s biciklis akadályversenyen bizonyíthatták rátermettségüket a szép számban megjelent palotaiak. Ebédre bográcsgulyást kínáltak a szervezők, közben pedig a Mézengúz zenekar húzta a talpalávalót. 

Több civil szervezet szövetkezett 

Az ötletgazda, s a kezdeményezést koordináló Egészséges Palotáért Egyesület mellett több civil szervezet is részt vett a baglyasi illegális hulladéklerakó felszámolásában. A Várpalotai Közüzemi Kft. munkagépei ugyan elvégezték a munka dandárját, ám Vancsek Ferenc, az EPE elnöke több fórumon kiemelte, a kétkezi feladatoknál nagy szükség volt az Aktivál Egyesület, valamint az Inotai Kertbarát Kör segítségére is, megvalósítva ezzel a Dióssy szakállamtitkár által hangsúlyozott civil összefogást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!