Exkluzív: Budai Szijjártóról! - Miről beszélt a kormányszóvivő?

Budai Bernadett kormányszóvivő előző nap tudta meg, hogy Gyurcsány Ferenc lemond a miniszterelnöki tisztségről. Jelenlegi munkája előtt politikai elemzőként dolgozott, ahol mindent elért, amit lehetett, így jókor jött a kormányszóvivői felkérés, amit szívesen vállalt.

Deák Dóra

A kormányszóvivő a Pannon Lapok Társasága gyakornokainak tartott előadást március végén. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele. 

- Hogyan látja, éli meg a jelenlegi politikai helyzetet?


Érdekelt a politika világa. Az volt a vágyam, hogy belelássak a történésekbe
(Fotó: Penovác Károly)
 

- Hetekkel, hónapokkal ezelőtt megfordult a miniszterelnök fejében az a gondolat, hogy lemond a miniszterelnökségről. Nyilvánvalóan a döntést ennél sokkal később hozta meg. Mi, akik a szűk stábjához tartozunk, érzékeltük, mi volt az utolsó elem, ami ahhoz vezetett, hogy meghozza ezt a döntést. 

Február 16-a körül történt, amikor a válságkezeléssel kapcsolatos intézkedéseket ismertette. Ez a csomag nagyon kidolgozott volt, a kommunikációja is megtervezett. Ehhez képest két-három napig élt. 

Ízekre szedte a média, az ellenzéki pártok és a közgazdászok, holott előtte nagyon sok szak-emberrel egyeztették. A miniszterelnök ebből azt a következtetést vonta le, hogy nem a döntések milyenségével, minőségével van a probléma, hanem a beterjesztő, azaz az ő személyével.
 
- Mikor tudta meg, hogy Gyurcsány Ferenc lemond a miniszterelnöki tisztségről?

- Mi, a stábja előző nap, a párt elnöksége pedig egy órával korábban.
 
- Mennyire volt ez a lépés megtervezett? 

- Az utódlás előkészítése annyira volt megtervezve, hogy volt legalább két komoly jelölt. Azzal viszont senki nem számolt, hogy pár napon belül egy jelölt sem lesz a kormányfői posztra.
 
- Hogyan indult a kormányszóvivői pályafutása?
- Mielőtt kormányszóvivő lettem, politikai elemzőként dolgoztam. Öt év munka után eljutottam oda, hogy jó lenne váltani, mert öt év alatt nincs olyan típusú elemzés, amit még ne írtam volna. Úgy érzem, elemzőként mindent elértem, mindenütt kipróbáltam magam. 

Készítettem szakpolitikai elemzéseket, média-hatásvizsgálatokat, dolgoztam államigazgatási intézményeknek, önkormányzatoknak. Ebből következően két út van: az ember vált, ahogy én tettem, vagy önálló vállalkozásba fog. Jókor jött a kormányszóvivői felkérés, szívesen vállaltam. 

Nem volt bennem olyan érzés, hogy valamit feladtam.
 
- Politikai elemzőként éles kritikákat fogalmazott meg a kormány politikája ellen. Hogyan tudja ezt egyeztetni jelenlegi munkájával? 

- Össze tudom egyeztetni. Természetes, hogy van olyan vélemény, amit korábban leírtam, de most már nem írhatom le, viszont elmondhatom belső megbeszéléseken, egyeztetéseken. Ebben a munkában objektívnek és függetlennek kell lennünk, de nem semlegesnek. 

Politikailag semleges ember nem létezik. Vannak társadalmi jelenségek, amikhez valahogy viszonyulunk, véleményünk van róla. Nekem mindig az volt a legnagyobb bók, amikor azt mondták, az elemzések alapján nem is tudtak besorolni egyik vagy másik politikai oldalra. 

Egy elemzőnek ez a legtöbb, amit elérhet. De ettől még nem lesz semleges.
 
- Mi vonzotta a kormányszóvivőségben?

- Mindig érdekelt a politika világa. A közélet iránt nagyon fogékony családból származom. Minden este néztünk híradót, mindennap jött az újság, amit elol-vastunk, én ebben nőttem fel. A közéleti érdeklődés megvolt. 

Elemzőként mindig az volt a vágyam, hogy ha nem is cselekvő részese leszek a dolgoknak, de legalább légy lehessek a falon, azaz beleláthassak a történésekbe. Bizonyos megbeszéléseken, fontos politikai szituációkban, tárgyalásokon milyen jó lenne részt venni  ez megadatott. 

Hiszen a kormányszóvivő mindenbe belelát, mindenhol ott lehet, mindenhova beülhet, a politika közelében van, de nem cselekszik, nem válik politikussá, nem dönt.
 
- Vissza lehet még térni a politikai elemző munkakörbe a szóvivőség után?

- Igen, és erre számtalan példa is van. Vannak, akik politikán kívülről érkeztek valamilyen politikai szerepkörbe, majd visszatértek az eredeti munkájukhoz. Ez az út akár többször is bejárható.
 
- Visszatérne előző munkájához? A jelenlegi munkája után milyen területen dolgozna szívesen?

- Nagyjából kimerítettem a politikai elemzés mozgásterét. Nem gondolom, hogy vissza szeretnék menni. A kormányszóvivői munka után két út marad, a politika vagy a média közelében maradni, hiszen munkám során ezzel a két területtel érintkezem nap mint nap.
 
- Kormányszóvivői pályafutása alatt mit tart a legnagyobb sikerének?

- Ha kommunikációs megoldásokra gondolok, a szerencsétlenül alakult kormányzati negyed ügye volt a legnehezebb feladat, amit meg kellett oldanom. A kormány az utolsó pillanatban döntött, és aznapra nem volt tervezett kormányszóvivői tájékoztató. 

Senki nem akart kiállni ezzel a témával, végül rám esett a választás. Nagyon összetett történet volt és egy óra alatt kellett felkészülnöm rá. Ilyen nehéz tájékoztatóm az életben nem volt, ráadásul záporoztak rám a kérdések. 

Tartalmilag egyszer sem hibáztam és kommunikációsan is megoldottam. Nekem ez a nap siker volt. 

Azokat a történeteket szeretem, amiben a lehető legkevesebb a politikum és amire Szijjártó Péter is azt mondja, hogy nem tud vele mit kezdeni, ilyenek például a fogyasztóvédelmi akciók vagy a Szűréssel az életért program.
 
- A munka mellett mennyi ideje jut pihenésre, szórakozásra?

- Semennyi. Ez a munkakör nem családbarát, de még kapcsolatbarátnak sem mondanám. Aki ezt a munkát vállalja, az arra az időre zárójelbe teszi a magánéletét. Az csak illúzió, hogy szervezés kérdése az egész, összeegyeztethető a családdal. 

Nem teljes embert igényel, hanem másfelet, mert a hét mind a hét napján dolgozni kell, akár napi tizenkét órát is. Meggyőződésem, hogy család, gyermek mellett teljes értékűen ez a munka nem végezhető. Jókor jött a felkérés

Budai Bernadett 1979-ben született Budapesten. 19992004-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának politológushallgatója volt, ezzel párhuzamosan 2003-ban elkezdte a Budapesti Gazdasági Főiskola külkereskedelmi főiskolai karának nemzetközi kommunikáció szakát. 

2002-től a Vision Consulting Kommunikációs Tanácsadó és Stratégiai Elemző Kft. politikai elemzőjeként dolgozott. 2005-től a Budapesti Corvinus Egyetem politikatudományi doktori iskola doktorandusz hallgatója, valamint a Pénzügyminisztérium kommunikációs tanácsadója. 

Kormányszóvivőként 2007 júniusától dolgozik. 
 


Budai Bernadettnek a munkája mellett nem sok ideje jut pihenésre 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!