Hamvasztásos temetkezés 3300 éves nyomai

2 órája

Csodás leletek – Bronzkori ékszereket találtak a régészek a Bakonyban

A világban sok olyan ókori lelet van amit még nem fedeztek fel, most mi bemutatunk egyet! Az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének lenyűgöző felfedezése.

Rimányi Zita

Az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének szakemberei bronztárgyakban gazdag, késő bronzkori temetkezési helyet fedeztek fel a bakonyi halomsír-kutató projekt keretében.

ELTE BTK Régészettudományi Intézetének lenyűgöző felfedezése
ELTE BTK Régészettudományi Intézetének lenyűgöző felfedezése
Fotó: ELTE BTK Régészettudományi Intézet

Az intézet közösségi oldalon indított blogjában számolt be a leletekről. Bakonyi terepmunka során végeztek szakemberei műszeres keresést és a fémkereső hamar bronztárgyat jelzett.

"Izgalmasra sikerült a legutóbbi terepi napunk a bakonyi halomsírkutató projektben" – írták a kutatók, akik hamvasztásos temetkezés nyomaira leltek. Egy egész ékszercsomag került a sírba az elégetett emberi maradványok fölé: tűk, karperecek, csüngők és gyöngyök, összesen húsz bronztárgy, amik 3300 éve lehettek utoljára emberi kézben. A sír két oldalát élére állított kőlapok határolják.

A régészek valószínűleg azért nem jelölték meg a feltárás pontos helyszínét, nehogy illegálisan kezdjen ott valaki kutatásba, ám igyekeztünk felvenni velük a kapcsolatot, hogy bővebb tájékoztatást is adhassunk majd a tárgyak jelentőségéről, az azokból levonható következtetésekről, az esetleges vizsgálatok eredményeiről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában