Csődhelyzet: Felszámolás alatt is dolgoznak

<b>Veszprém</b> - Nem állt le a termelés a felszámolási eljárás alá került Bodycare Kft.-nél, amelynek a baját atz anyavállalata okozta. A felszámolóbiztos a gyártás fenntartása mellett próbálja értékesíteni, s ezúton megmenteni a céget.

Tremmer Tamás

Igen nehéz helyzetbe került a veszprémi Bodycare Kft., miután a cégcsoport holland gyára 2008. augusztusában, az angol üzem pedig szeptemberben becsődölt. Ráadásul a veszprémiek a termelésük közel 70 százalékát az anyavállalatnak szállították. 

A kegyelemdöfést az adta meg számukra, hogy a számlavezető bank a további finanszírozást megtagadta. Ekkor elkerülhetetlenné vált az 1997 óta nyereségesen működő társaság felszámolási eljárás megindítása. Ennek véghezvitelére a fővárosi Sonten Pénzügyi és Befektetési Tanácsadó Kft.-t jelölte ki a bíróság.

- Első látogatásaim során megbizonyosodtam arról, hogy a cég igen nehéz pénzügyi helyzetben van, amihez jelentős mértékben hozzájárult a holland tulajdonos hátrányos üzletpolitikája is, nyilatkozta lapunknak Mike Ferenc, a Sonten ügyvezető igazgatója, amikor afelől érdeklődtünk, milyen állapotokat talált a cégnél?

Amikor a helyi vezetés számára nyilvánvalóvá vált, hogy a tulajdonos, illetve a külföldi társcégek már csak ígérgetnek, végképp nem fizetnek a magyar cégnek az átvett árukért, szolgáltatásokért, attól kezdve a Bodycare Kft. csak előrefizetéssel volt hajlandó szállítani. 

Ettől kezdve a magyar cég beszerzéseiért is előre, készpénzzel fizetett a szállítóinak. Ez az üzleti modell tette lehetővé, hogy sem a társaság kintlévőségei sem a szállítói tartozások ne növekedjenek.

Mike Ferenc véleménye szerint a helyi menedzsment  a fenti technika alkalmazásával lehetőségeihez képest mindent megtett azért, hogy a hitelezői kintlévőségeit tovább ne növelje. 

A társaság normál működési életében a végső szót a bank mondta ki akkor, mikor az egyébként átlagos kapacitás kihasználtság mellett termelő, s így jelentős bevétellel rendelkező cég bankszámláit, figyelmeztetés nélkül zárolta. A Bodycare-nél ideérkezésekor a lehetőségekhez képest szervezett munka folyt.

A társaság vesztesége ma még nehezen számszerűsíthető. A felszámolás megkezdése előtti időszak számviteli veszteségei két részre oszthatók, a legnagyobb tételt az eszközoldalon, a forgóeszközökben elszenvedett értékvesztés adja, míg egy kisebb hányad származott a működésből.

Az üzemben jelenleg is folyik a termelés, még vannak hazai és külföldi piacok, folyamatosan érkeznek vevői ajánlatkérések. További részletek hamarosan a Naplóban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!