Borosta

2011.09.29. 09:56

Óceán alatti kaland a Bioshock

Címkék#bioshock

A Bioshock első része különleges helyszínen játszodó, misztikus, akciódús, és borzongató számítógépes-játék.

Vastag Nándor

Ebben a '60-s években zajló játékban egyből a dolgok közepébe csöppenünk. Repülőgéppel lezuhanunk az óceán felett, majd világítóroronyban találunk menedéket, ahol egy tengeralatjárót találunk. Természetesen útra kelünk vele, és egy titokzatos, Rapture nevű városra bukkanunk. A metropoliszt a második világháború után építették, hogy a művészet és a tudomány fellegvára legyen.

Ám az emberek itt is gyarlók voltak, a hatalom, illetve a különleges képességeket biztosító ADAM  ami fontos szerepet kap a játékban  megszerzésért harc keződött, a városban anarchia lett úrrá. Érkezésünkkor szinte már csak mutálódott, eltorzult és örült embereket találunk, s a félelmetes helyszínen egyből elkezdhetjük kideríteni, mi is történt valójában.

A város kialakítása gyönyörű és teljesen életszerű; az óceánban vagyunk, még sem érezzük idegennek, nem oda valónak a környezetet. A Bioshock műfajilag FPS, kategóriáját illetően pedig pszichothiller. A kihalt, víz alatti utcákban ellenfélre várva kószálni nem egyszer borzongató érzés. Az akciók-ra nem lehet panaszunk, a ránk törő mutánsokat különböző fegyverekkel, valamint különleges képességekkel tudjuk megállítani. Utóbbival például tudunk delejezni, fagyasztani, tűzet gyújtani, magunkról képmást készíteni, tárgyakat mozgatni. A képességeket biztosító ADAM-et azonban nem adják olcsón. Raptureban nemcsak mutánsok, hanem az úgynevezett "Big Daddyk" is kószálnak, akik testőri szerepet töltenek be elvarázsolt kislányok mellett. Ha őket megtámadjuk, és a testőrt  "kiiktatjuk" - ami azért nem könnyű - , akkor választhatunk, hogy a kislányokat megmentjük, vagy felszabadítjuk. Ezzel jutunk hozzá az ADAM-hez, amiből aztán fejleszthetjük a karakterünket. A történet gyakorlatilag 13 pályából áll, melyek az utolsót - ami főgonosz elleni csata - leszámítva mind aprólékosan bejárhatók, így a játékidőre sem lehet panasz.
Összegezve a Bioshock egy 2007-es játék, ám látványban és történetben a mai napig megállja a helyét. Egyedül csak az bosszantó, hogy a korábban "kitakarított" pályaszakaszok állandóan benépesülnek ellenfelekkel. Ettől eltekintve azonban megéri kalandozni Rapture misztikus, akciódús és borzongató világában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!