Borosta

2011.06.09. 12:17

Karib tenger kalózai 4: csalódás (filmkritika)

Szórakoztató, vicces és látványos ezek a szavak jutnak eszembe, amikor meghallom a film címét: Karib tenger kalózai. Egy sorozatnál mindig felmerül a kérdés az emberben: vajon lehet még tovább fokozni? Az első rész fenomenális volt, a második jónak mondható, a harmadik még elment, ám a negyedik rész csalódást okozott.

Bajdó Bettina

Már akkor voltak kételyeim, amikor megláttam a szereplőgárdát, illetve azt, hogy kik hiányzonak a felsorolásból. Elisabeth Swann (Keira Knightley), Will Turner (Orlando Bloom) és Norrington (Jack Davenport) ugyanis kimaradt az új történetből. Eddig mindig úgy gondoltam, hogy Jack Sparrow, azaz Johnny Depp a történet egyedüli kulcsfigurája, ám most, hogy láttam a többi főszereplő nélkül az új részt, visszavonom ezt az állításom. Bár Penelopé Cruz is nagyon jól mutat a vásznon, Depp mellett azonban elveszik, s nem szikrázik kellőképpen kettejük között a levegő sem. Pár szereplő bukkan csak fel az előző részekből, például az igen sokszínű, leginkább kétarcú Barbossa kapitány és a hűséges kalóztárs: Gibbs.

A történet egyébként izgalmas: a sztorit már a harmadik rész végén felvezették. Egy jelenetben  Jack megkaparint magának egy térképet, s mit ad isten, éppen az Ifjúság forrásának pontos helye található. Felkerekedik,  vitorlát bont, és elhajózik a misztikummal alaposan teletűzdelt,  kalandos útra.

Ám ez így túl egyszerű lenne, ezért a forrás miatt előbb a spanyolok, később az angolok indulnak útnak, hogy megszerezzék a fiatalság vizét. Természetesen nem maradnak ki a horrorisztikus jelenetek sem a filmből, a sellők hangja is elvarázsolja a kalózokat, s a dzsungel mélye is tartogat meglepetéseket. A vége a megszokott módon zárul, nyitva hagyják a cselekvési szálat.

A film készítői szerint a negyedik rész, akár egy új sorozat kezdete is lehet, bár aggódtak a fogadtatás miatt. Nem kellett volna, hiszen  világszerte a bemutatása utáni napokban közel 350 milliós bevételt produkált. Ezzel pedig megalapozta, hogy elkészül a következő rész is, már javában írják a forgatókönyvet. S ezt aztán a végletekig lehet majd húzni. Ám számomra úgy tűnik, hogy kicsit elfáradt a sztori. Azért én is várom a következő részt,  hátha ellensúlyozza a mostanit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!