Borosta

2011.05.20. 04:55

Derékig az izzó parázsban

Az év tűzoltója lett, de érdekli a magyar őstörténet is. Takács József alezredest a kitüntetés apropóján kérdeztük.

B. Kiss László

Autószerelőként érettségizett az Ybl szakközépben Székesfehérváron, majd autógépész üzemmérnöki diplomát szerzett. Szervizben azonban csak néhány hónapot dolgozott, a sorkatonai szolgálat után felcsapott tűzoltónak. Ennek huszonkét éve - derül ki a székesfehérvári önkormányzat által az Év tűzoltója címmel kitüntetett Takács József alezredes  szavaiból. Az    egyéves próbaidő alatt hadnaggyá léptették elő, és rögtön bedobták a mélyvízbe: a fehérvári laktanyában három váltásban teljesítenek 24 órás szolgálatot a lánglovagok.  Ő rögtön az egyik váltás szolgálatparancsnoka lett. Harmincnyolc tűzoltó irányítója. Ha riasztás érkezik, ő az, aki eldönti, hogy milyen szerrel vonulnak  ki a tűzoltók. A kérdésre, melyik  a pályáján  a legemlékezetesebb eset, nem tud válaszolni. Hiszen, mint mondja, az irányítása alatt szolgáló tűzoltókat évente 300-400 alkalommal riasztják, az esetek nagyobb részében ő maga is vonul a csapattal. Ez pedig  több mint két évtized alatt  minimum négyezer bevetést jelentett a számára.

 



Rengeteg alkalommal szembesült tehát  a perzselő lángokkal, a kigyulladt házban rejtőző gázpalackkal, és számos más veszéllyel, de csak egyszer sérült meg. Ez  a pályája elején történt,  a nádasdladányi tőzegtűz idején. Takács József a vadvirágos réten járva egyszercsak azt vette észre, hogy megnyílt alatta a föld: derékig beszakadt az izzó parázsba. A testét védte a ruha, a kezével azonban a parázsba tenyerelt. Másodfokú égési sérüléseket szenvedett. Egyébként  - teszi hozzá  - az irányítása alatt tűzoltót nem ért komolyabb baleset. Az év fehérvári tűzoltójának pedagógus a felesége, lánya  egyetemista, aki - mint édesapja meséli  - kiskorában csalódottan vette tudomásul, hogy leányok nem lehetnek vonulós tűzoltók. Az alezredes mellékfoglalkozásban autószereléssel foglalkozik, s  vállalkozóként sem egyszerű az élete. Szeret autót vezetni, és érdekli a magyar őstörténet  - derült ki róla. Részt vett a tűzoltók mostani tüntetésein, mivel úgy érzi: a tűzoltóhivatás becsülete forog kockán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!