Borosta

2011.02.24. 10:45

Káros lehet a tetoválófesték?

Pápa - Nemrégiben egy német kutatóintézet arra a következtetésre jutott, hogy a Németországban használt tetoválófestékek kétharmada veszélyes lehet az ember egészségére. A téma hazánkban is sokakat érint, lássuk, mit gondol róla egy szakember.

Polgár Tibor

Kertész Gábor pápai tetoválómester immár több mint egy évtizede foglalkozik tetoválások készítésével, ez idő alatt számtalan páciens megfordult a kezei között, nagy rutinnal rendelkezik a szakmáját illetően. Gyakran látogat el külföldi tetováló expókra, így ismereteit, tapasztalatait a határon túl is gyarapította. A tetoválás már évszázadok óta jelen van az emberiség történelmében, valahol a kultúra szerves részéhez tartozik, és egyre több országban épült ki rá profi iparág.

Ugyanakkor egyes vaskalapos vélemények szerint a tetoválók nem nagyon illenek bele a mintatársadalomról kialakított konzervatív kép kereteibe. A minap a karlsruhe-i vegyipari és állatgyógyászati kutatóintézet vizsgálatának eredményét tárták a nyilvánosság elé, ami megállapította, hogy a tetoválásra használt némely festékben olyan veszélyes anyagokat találtak, amelyek használata ugyan nem illegális, de nem az emberi bőr díszítésére való. Sőt, esetenként rákkeltőek is lehetnek. 

 



- Ezt a német tanulmányt inkább csak hisztériakeltésnek gondolom, időnként valamivel riogatni kell a népet. Mint megannyiszor, most is egy környezetéből kiollózott állítással állunk szemben. Magyarországon hivatalosan működő tetoválószalonokban csak minőségi tanúsítvánnyal rendelkező anyagokat, festékeket lehet használni. A festékek lehetnek ásványi és növényi eredetűek, amikhez certifikát jár. Ezt be kell mutatni a helyi illetékes ÁNTSZ-nél, innentől kezdve ők döntenek az engedélyeztetésről.

- Mivel az emberek nem egyformák, megeshet, hogy a bőrük sem ugyanolyan módon reagál ugyanazon festékre. De ettől még nem szabad általánosítani, hiszen nézzük meg a gyógyszeripart, ott sem tudnak hibátlan terméket alkotni jóval több idő és energia ráfordításával, mégis kaphatóak a nem tökéletes készítmények, elég csak mellékhatásokat említeni. Ezért fontos, hogy a páciens ismerje a saját szervezetének adottságait - mutat rá Kertész Gábor.

 



Elmondja, hazánkban nagykereskedéseken keresztül lehet tetoválófestékeket beszerezni, és amit itt forgalmaznak, azokat egészségügyileg bevizsgálták, szakszerű felhasználásuk esetén nem jelenthetnek veszélyt a befogadásukra alkalmas emberi szervezetre. Ráadásul meglátása szerint itthon sokkal körültekintőbbek a hatóságok, az egészségügyi kérdéseket szigorúbban veszik, mint például a környező országokban. Ellenőrizetlen, úgymond pult alól származó festékkel hivatalos magyar tetoválószalonokban elméletileg nem lehet találkozni.

Egyébként pedig, ha valamilyen festékkel gondok adódnának, akkor azt a forgalmazókon kellene számon kérni, nem pedig a végfelhasználókon. - Vannak neves, minőségi, jól bevált anyagok, ezekhez kell ragaszkodni, én sem szeretek variálni. Ebben a szakmában is fontos szempont, hogy a vendég elégedetten távozzon, és ha visszajön, ne a reklamálásért tegye, hanem egy újabb minta tetováltatásáért - teszi hozzá a pápai tetoválómester.
 
 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!