2010.10.02. 14:52
Merlot, egy jól házasítható bor
A merlot szőlővel és az abból készült borral ezúttal Simon Gábor ismerteti meg az érdeklődőket.
Bár van, aki vitatja, de tény: a merlot francia születésű világfajta. Jól termő, későn érő szőlőről van szó, jó a cukorfoka. Szeretem a merlot, mert testes, dús, bársonyos borokhoz lehet keverni, a bikavérhez is jól illik kiegészítőként. A merlot mélyvörös, illatos, zamatos, mély extract tartalommal. Önálló borként főleg rosé gyanánt kedvelem, hiszen nem jellemzi a nagy savtartalom. A kékoportóhoz hasonlóan finom, könnyű ital. Cuvében - bocsánat, ezt a nevet már nem engedik -, vagyis vegyes borban lehet az ereje, mivel jól házasítható, és ez igaz a rosé és a vörös bor esetében is. Hogy mit illik enni ehhez a fajtához? Én úgy vagyok ezzel, azt kell enni, amit az ember éppen megkíván. Jó, tudom, a halhoz fehér bor dukál, a vörös húsokhoz meg vörös, de nálam ez időnként megfordul. A lényeg, hogy az étel ne vigye el a bor ízét. A merlothoz éppen ezért kevésbé fűszeres húsokat ajánlok.