Belföld

2012.04.06. 08:44

Nagypénteken az ember jobbá tud válni

Balatonfüred - Azért kell a nagyböjtben bűnbánatot tartanunk, hogy lélekben megújuljunk, mondta Gyűrű Géza füredi plébános, pápai prelátus, általános érseki helynök.

Balla Emőke

- Nagyböjt a felkészülés ideje. Hogyan telik ez az időszak a keresztény ember számára?
 
- Nekünk húsvét a legnagyobb ünnep, ezért kialakult az azt megelőző böjti idő, ami áldozattal, imádsággal, szeretetgyakorlatokkal van tele, így készülünk az Úr Jézus feltámadásának ünnepére. Húsvét lényege, hogy emberi életünket a Jóstentől kaptuk, földi életünk lépcső az örökéletbe. Ezeknek a szent időknek - a karácsony előtti adventnek és a húsvét előtti nagyböjtnek - az a jelentősége, hogy tartsunk bűnbánatot, mert elérkezett hozzánk Isten országa. Az az igazi bűnbánat, ha az ember le tudja vetni magáról a rosszat és jobbá tud válni.

- Képes a mai ember megállni, befelé figyelni, bűnbánatot tartani?
 
- Aki akar, ebben a szaladó világban is meg tudja ezt tenni, tud időt szakítani, hogy elmenjen keresztút járásra, felkészüljön a húsvéti gyónásra, közelebb kerüljön a Jóistenhez.

- A katolikus egyházban melyek a böjti szokások?
 
- A keresztútjárásra az emberek hetente összegyűlnek a templomban, végigjárják a szenvedéstörténet állomásait. A másik jellemző a nagyböjti lelkigyakorlat, az úgynevezett triduum.

- Mi a húsvét lényege?
 
- Húsvét a feltámadás ígérete, a keresztény ember számára az adja a legnagyobb vigasztalást, hogy Krisztus bennünket is kiválasztott az örökéletre. Nemcsak a földi életünk van, Isten az embert az örökéletre teremtette, amit mi, bűnös emberek sokszor elrontunk. Ezért kell a nagyböjtben bűnbánatot tartanunk, hogy lélekben mindig megújuljunk. A Szentírásban, Pál apostol rómaiakhoz írt levelében azt olvassuk: ne győzzön le téged téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval. A keresztény ember elesik a bűnökben, hibákban, de hallja a krisztusi ígéretet, ne győzzön le téged a rossz. Megbotlottál, de a botlásból kelj föl, menj tovább, mert olyan Istened van, aki megbocsát. Sokan a félelem vallásának tartják a kereszténységet; a gyerekeket is arra nevelik, hogy vigyázz, mert Isten lát. Ellenkezőleg, nem fenyegetőleg, hanem vigasztalóan kell arra gondolni: örülj neki, hogy lát téged a Jóisten. Olyan ember nincs, aki ne botlana meg, de ott van Jézus vigasztalása: veled vagyok minden napon a világ végezetéig. A Jóisten velünk van, segít és küldetést ad nekünk.

- Hosszú, súlyos betegséggel küzdött, kórházban volt, négy hete állt újra szolgálatba. Sokan aggódtak önért.
 
- A betegség azt mutatja, hogy a Jóisten nem kivételez; szolgáit és a benne hívőket is meglátogatja a kereszttel. Jézus éppen ezért jött és ebben adott példát, hogy ne rémüljünk meg, Ő velünk lesz. A kereszt nekünk is nehéz, de ha a Jóisten tőlem ezt kívánja, akkor elfogadom. Sokan kétségbeesnek, ha hetekre megbetegszenek, úgy érzik, vége mindennek. Holott, ne feledjük, a betegség a Jóisten kezében érték és ajándék.

- Hívő ember nem csügged el? Ön nem csüggedt el, nem esett kétségbe?
 
- Nem csüggedtem, de a betegség nekem is betegség, a láz nálam is láz, a fájdalom az fájdalom  a Jóistentől mindig el tudtam fogadni. Jó néhány betegségem volt, kórház, műtétek, a Jóisten mindegyikből kisegített. Az Ő kegyelméből tavaly a nyolcvanadik évemet is betöltöttem.
 
- Említette a kerek évfordulót, a nyolcvanadikat. Meddig lehet még szolgálni?
 
- Hetvenöt éves korban le lehet mondani a szolgálatban lévő papoknak, de ínséges időket élünk, kevés a pap. Ezért amíg a Jóisten egészséget ad és engedi, addig végzem a szolgálatot.

 


Nagypénteken elhallgatnak a harangok

A nagyhét virágvasárnap kezdődik Jézus jeruzsálemi bevonulásával. Nagycsütörtök az oltári szentség rendelésének, alapításának emléknapja; Jézus a kenyeret és bort átváltoztatta testévé és vérévé. Ez Krisztus legnagyobb kincse és ajándéka számunkra. Nagypéntek az Úr Jézus szenvedésének és kereszthalálának emléknapja. A katolikus egyházban ez az egyetlen nap az esztendőben, amikor nincs szentmise, csak szertartás. Nagyszombat estéjén a nagypénteken elhallgatott harangok ismét megszólalnak, mindenhol ünnepélyes feltámadási körmenetet tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!