Belföld

2012.03.23. 08:18

Fizethet, aki lemarad

Megyei körkép - A veszélyes anyagokkal dolgozó cégek katasztrófavédelmi hozzájárulást kötelesek fizetni, amelynek bejelentési határideje március végén lejár. Aki lemarad, akár milliós bírságot is fizethet.

Szabó Péter Dániel

A január 1-jétől új adónemként bevezetett katasztrófavédelmi hozzájárulást ugyanis nem elég befizetni, az adózóknak több adminisztratív kötelezettségnek is eleget kell tenniük, így például március 31-ig bejelentési kötelezettségük van a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, amelynek elmulasztását büntetik.

Milliós bírság

Az éves fizetési kötelezettség mértékéről június 30-ig kell nyilatkozni a veszélyes anyagokkal dolgozó cégeknek. Ugyancsak a nyári határidőig kell megfizetni előlegként a katasztrófavédelmi hozzájárulás 40 százalékát, a hatóság október végéig dönt a fennmaradó összegről, amit év végéig kell kiegyenlíteni.

- A veszélyes anyagok jelenléte súlyos balesetek lehetőségét hordozza magában. A struktúrájában átalakult katasztrófavédelem három pillérre épül (tűzvédelem, polgári védelem és iparbiztonság). A súlyos ipari balesetek elleni védekezés és a veszélyesáru-szállítás biztonsági kérdései új, kiemelt feladatot jelentenek a katasztrófavédelemnek. Nemcsak a közúti, hanem a vasúti és a vízi szállításra is kiterjed a megyei igazgatóság ellenőrzési jogköre, hiszen mindhárom ágazatban jelentős mennyiségű veszélyes anyag mozog  foglalta össze a szervezeti változásokat Antóni Miklós tűzoltó alezredes.



Katasztrófavédelmi hozzájárulást kérnek

A megyei iparbiztonsági főfelügyelő kiemelte, a hatályos törvény alapján a veszélyes anyaggal foglalkozó üzemek és az úgynevezett küszöbérték alatti gyárak üzemeltetői, valamint a veszélyes áruk tárolását, gyártását és feldolgozását végző gazdálkodó szervezetek a tárolt, gyártott és feldolgozott veszélyes áru mennyiségére vonatkozó és a tevékenységgel összefüggésben keletkezett éves nettó árbevétel 0,1 százalékát kötelesek ezen a jogcímen befizetni.

A törvényi szabályozás, valamint a kapcsolódó rendeletek alapján ugyanakkor rendkívül széles azon társaságok köre, amelyek az új adónem hatálya alá eshetnek.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a hatósági nyilvántartások alapján az érintett cégek többségének jelezte be- jelentési kötelezettségüket, amelynek elmulasztása akár milliós bírsá- got is vonhat maga után. Megyei szinten a becslések szerint mintegy 100 üzemet érinthet a katasztrófavédelmi hozzájárulás - mondta el a Napló kérdésére Antóni Miklós tűzoltó alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!