Belföld

2012.02.20. 18:33

Ette a hideg tél a tüzifát

Megyei körkép - A hideg időjárás miatt a korábbinál jelentősen több fa fogy. Sokan már gáz helyett is ezzel fűtenek.

Tremmer Tamás

A tavalyihoz képest jelentősen megnőtt a tűzifa iránti kereslet. Az sem mérsékli a vásárlói kedvet, hogy folyamatosan emelkedik az ára. Becslések szerint a tavalyihoz képest 35 százalékkal több tűzifát adtak el idén. Aki még a nyáron gondoskodott a tüzelőről, az 1600-2100 forint közötti árat fizetett, akik viszont most vásárolnak, 1800 és 2300 forintos mázsánkénti árral számolhatnak. Egyre többen váltanak, amennyiben lehetőségük van rá, fatüzelésre állnak át, az áremelkedés ellenére 15-20 ezer forintot is meg lehet spórolni a gázfűtés költségeihez képest.

Amióta a hideg idő beköszöntött, ugrásszerűen nőtt a tűzifa iránti kereslet, erősítette meg Tengerdi Győző, a veszprémi HM Verga Zrt. vezérigazgatója. A társaságnál napi 60-80 köbmétert értékesítenek, ami a másfélszerese a korábbi hetek mennyiségének. Tapasztalatuk szerint is egyre népszerűbb ezzel fűteni.



Odafigyelnek rá, hogy legyen mindig elegendő mennyiség belőle. Ráadásul náluk nem saccra megy a mérlegelés, a vevő csak azért fizet, amennyit ténylegesen elvisz.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Varga László, a pápai Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, ők is érzékelték, hogy egyre többen állnak át gázról a fára, ennek eredménye a megnövekedett kereslet.

A cégtől házhoz szállítva évi 22-23 ezer köbméter fát rendelnek, ami a korábbi 30 ezer köbméteres mennyiséghez képest visszalépés. Ezzel szemben ugrásszerűen, mintegy másfélszeresére, 42 ezer köbméterre emelkedett a lakossági gyűjtés keretében erdeikben szedhető vékony és vastag tűzifa mennyisége. Ez népszerű és olcsó megoldás, idén már 50 ezer köbméterrel kalkulálnak. Viszonteladóknak - ilyenek például a Tüzép telepek - 26 ezer köbméter fát értékesítenek, ami 15 százalékos növekmény a korábbi időszakhoz képest.

Varga László hangsúlyozta, a lakossági igények elsődlegességet élveznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!