Belföld

2009.03.06. 09:30

Gyenesei: Változtatni kell

<b>Veszprém</b> - Az önkormányzatok világában a legfontosabb újrarendezni az állam és az önkormányzatok munkamegosztását - mondta tegnap a megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón <em>Gyenesei István</em>.

Varga Domokos Péter

Az önkormányzati miniszter a kormányzati konzultációs körút programjába illesztve a tegnapi napját Veszprém megyében töltötte. 


Gyenesei Istvánt a megyei sporthivatalban Csik Ferenc intézményvezető fogadta. A miniszter Kis Gergő ajkai úszóolimpikon és Kiss Balázs kalapácsvető olimpiai bajnok között áll
(Fotó: Andrónyi András)

Délután a Völgyikút Házban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, addig a finanszírozási rendszert is felesleges áttekinteni és korszerűsíteni, amíg a rendszer hatékonyságát nem sikerül feljavítani. Ugyancsak nem lehet érdemi változtatásokat végigvinni ezen a területen, míg a kormány és az ellenzék álláspontja nem közelít egymáshoz. 

Az önkormányzatok tizenkilenc éve változtatás nélkül fennálló világa a mostani válság nélkül is megérett a teljes megújításra - fogalmazott a miniszter. A válság ezt a folyamatot kikényszeríti és egyben fel is gyorsítja, politikai válság esetén azonban korlátozhatja is. 

Az önkormányzati törvény módosításának normaszövege nagyrészt készen van, ezt az anyagot még az év első felében a parlament elé terjeszti a tárca.

Az önkormányzati minisztérium változtatási javaslatainak célja nem az, hogy az állami költségvetésben több pénz maradjon, hanem hogy az önkormányzatoknál szabaduljon fel forrás, hogy azt egyéb kötelező közfeladatokra tudják fordítani - mondta Gyenesei István. 

Javaslataik között szerepel többek között a önkormányzati képviselő-testületek létszámának csökkentése, a polgármesteri jogállás (főállású vagy társadalmi megbízatású) szabályozása, az önálló polgármesteri hivatalok számának csökkentése, a körjegyzőségek számának növelése.

A miniszter délelőtt szerkesztőségünkbe is ellátogatott, ahol Barták Péter főszerkesztő tájékoztatta lapcsoportunk működéséről, szerkesztési elveinkről. 

Programja a megyei sporthivatalban folytatódott, ahol Csik Ferenc intézményvezető fogadta, majd találkozott Kiss Balázs kalapácsvetővel, Atlanta olimpiai bajnokával és Kis Gergő ajkai úszóolimpikonnal. 

Délután megtekintette a Balaton Általános Olimpiai Központot, valamint ellátogatott a Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal veszprémi kirendeltségébe, a korábbi közigazgatási hivatal utódjába. 

A Völgyikút Házban találkozott a megye polgármestereivel, valamint az érdeklődőkkel. Az esemény házigazdájaként Pál Béla, a regionális fejlesztési tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy válságkezelés és növekedés összefogás nélkül nem érhető el.

A tegnap esti veszprémi fórumon a miniszter megfogalmazta az önkormányzati rendszer megújításának szlogenjét: Több demokráciát, kevesebb bürokráciát . 

A kormánynak nincs szándékában az önkormányzatok számának adminisztratív csökkentése, csupán az egyes testületek létszáma lenne alacsonyabb. A félezernél kevesebb lakosú falvakban a polgármesterrel együtt maximum három fő, a százezer alatti városokban tizenhét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!