Belföld

2009.01.30. 10:27

A településôrök munkája szükséges

Közcélú foglalkoztatással és közmunka program keretében is alkalmazott állástalanokat az önkormányzat Sárosdon. A béreket állami normatíva és a munkaügyi központ fedezte.

Nagy Terka

A megye hátrányos helyzetû térségében gyakran az is segítséget jelent, ha közcélú és közmunka program keretében alkalmaznak néhány állástalant az önkormányzatok. 

Sárosdon a tavalyi évben sikerült munkalehetôséget biztosítani hosszabb-rövidebb idôszakokra több helyi munkanélküli lakosnak. Közcélú alkalmazottként öt-öt fôvel dolgozott tavasszal és ôsszel két-két hónapon át az önkormányzat. 

Az ô bérüket teljes egészében az e célra kapott állami normatíva fedezte. A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központtal kötött szerzôdés alapján öt fôt sikerült alkalmazni közhasznú munkára három hónapra a nyári idôszakban. 

Fô feladatuk a parlagfû-mentesítés volt. A bérük 90 százalékát kapta meg az önkormányzat. A településôri szolgálat május 1-jétôl mûködött két fôvel december 31-éig a munkaügyi központ 90 százalékos támogatásával. 

A szolgálat közös elképzelés volt a megyei önkormányzat, öt település (Sárosd, Cece, Sárkeresztúr, Káloz, Mezôfalva), valamint a munkaügyi központ között. 

Ezeken a településeken ugyanis nagyon sok probléma van a közbiztonsággal, és mivel több rendôrt nem tud biztosítani a kapitányság, ezért vetôdött fel ez a megoldás. 

Úgy tapasztalták, és a rendôrségnek is az volt a véleménye, hogy csökkent a közrend elleni bûncselekmények száma. Az elkövetések nagy része arra az idôszakra esett, amikor már sem a polgárôrök, sem a településôrök nem voltak szolgálatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!