Balatonfüred

2015.09.20. 18:08

Időutazás a Balatonnál - Romantikus Reformkor Füreden

Balatonfüred - Aki a hétvégén a településen járt, kicsit időutazónak érezhette magát, hiszen a móló környékén cilinderes vagy épp bocskai öltönyös urak és a báli ruhás, pártás hölgyek rótták köreiket a rendezvényeken és a vásárban.

Kekk Sára

A rendezvény fővédnöke, gróf Bethlen István már megnyitó beszédében is hangsúlyozta, az idei programsorozat kettős jubileumot ünnepel, hiszen idén tizedik alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a Romantikus Reformkor névre hallgató fesztivált, valamint ebben az évben van a pozsonyi országgyűlés, azaz a reformkor kezdetének 190. évfordulója. Köszönetet mondott a rendezvény védnökeinek, Balog Zoltán miniszternek, Kontrát Károly országgyűlési képviselőnek, valamint Bóka István polgármesternek, hogy hozzájárultak a rendezvény sikerességének, valamint elárulta, a miniszter hosszas unszolásra elvállalta a jövő évi Anna- bál fővédnökségét is.

A szombati hintós felvonulást és az ünnepélyes megnyitót követő szabadtéri programok, mint a Kecskeméti Táncegyüttes műsora, illetve a debreceni Voce Vita kórus előadása rengeteg embert vonzott a Kisfaludy színpadhoz, melyet a beígért záporok is elkerültek. A szombati nap másik érdekessége a gróf Bethlen István vezette beszélgetés volt, az Anna Grand Hotel különtermében. A majdnem megtelt teremben a gróf a reformkor nagyjainak fiatal leszármazottait kérdezte őseikről, illetve arról, hogyan élik meg a reformkori örökségüket a mai világban. A rendezvény kiemelt támogatója, Krasznai András egy rövid beszéddel nyitotta meg a beszélgetést, melyben gróf Bethlen Istvánt és a beszélgetés fiatal résztvevőit, Gróf Batthyány Katát és testvérét Boldizsárt, valamint Gróf Teleki Lórántot is bemutatta. A fiatalok kicsit bátortalanul, de készséggel válaszoltak a gróf és a jelen lévők kérdéseire is.

A vasárnap sem telt tétlenül, már reggel kilenckor asztalhoz ülhettek a fiatalok, hiszen a Balaton Szabadidő- és Konferenciaközpontban megkezdődött a Gróf Széchenyi István Emléksakkverseny. Közben a téren természetesen játszóház és népi játszótér várta a legkisebbeket, illetve a népi és iparművészeti vásár árusai is kirakták portékáikat. Természetesen vasárnap is délutánra telt meg a tér, ahol fél kettőkor a Lóczy Lajos Gimnázium Diákszínpadának fiatalja, Kéri Kitty színművész rendezésével előadták Borozgatnánk Petőfivel című műsorukat. Majd a délelőtt 11 órakor kezdődő gasztronómiai verseny eredményhirdetése után ismét egy színdarab, a Magyarock Dalszínház Arany ember című musicalje következett. A hétvége zárásaként Mészáros Elek János, a Csillag szülletik felfedezettje, borozással egybekötött műsorát láthatták a nézők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!