Balatonfüred

2015.06.28. 11:27

Gyűrű Géza gyémántmiséje Balatonfüreden

A papi hivatáshoz állhatatosság szükséges, mondta Márfi Gyula veszprémi érsek Gyűrű Géza gyémántmiséjén a balatonfüredi katolikus templomban.

Balla Emőke

Gyűrű Gézát hatvan évvel ezelőtt, 1955. június 19-én, huszonnégy évesen szentelték pappá Veszprémben. Szolgált Zalamenyerén, Sümegen, Nagykanizsán, Zalaszentivánon, a leghosszabb ideig, közel harminc évig Balatonfüreden, két éve ment nyugdíjba. Érseki helynök volt, címzetes esperes, a Szentatyától megkapta a pápai prelátus címet.

Az 1950-es években jelentkezett a szemináriumba, mikor az egyházra úgy tekintettek, mint a környezetébe nem illő alakzatra. A hivatás nem ember, hanem Isten elhívásából indul. Ahogyan János evangéliumában olvashatjuk: „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket”. Ahogyan Isten elhívta Jeremiás és Izajás prófétát, úgy választotta ki őt is az Úr, hívta el a papi szolgálatra, hogy örömhírt vigyen az embereknek, gyógyulást a fáradt szívűeknek. Túláradt szívében az öröm, nem szabott feltételeket. Gyűrű Géza szerencsés adottságokkal rendelkezik: intellektuális képességével a híveknek érthető és megnyerő módón adta tovább a hit- és erkölcstani igazságokat. A türelem és alkalmazkodás képessége jellemezte, Isten megadta neki az állhatosság és az állandóság kegyelmét. Állhatatosan szolgált hatvan évig, örömben és bánatban, sikerben és balsikerben, megmaradt a hivatásában. A papi hivatáshoz állhatatosság szükséges, nem lehet a pályáról letérni anélkül, hogy magunknak vagy másoknak sérüléseket ne okoznánk, mondta az érsek.

A gyémántmisét Gyűrű Géza mutatta be paptársaival együtt. A mise végén megáldotta Márfi Gyula és Szendi József érseket, paptársait és az egybegyűlt híveket, a templom megtelt az ünneplőkkel.

A gyülekezet plébánosa, Dasek Viktor is köszönetet mondott Gyűrű Gézának atyai példamutatásáért, a hiteles emberséget tapasztalhatta meg benne. A papi hivatás titka a Krisztus iránti szenvedélyes szeretet, mondta.

Miklós Ferenc balatonfüredi református lelkipásztor a közös szolgálat tizenhét esztendejét köszönte meg.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere felelősségről, hitelességről és példaadásról beszélt köszöntőjében. Gyűrű Géza közösségépítő, közösségmegőrző, azt gyarapító ember volt. A közösségépítés, közösségteremtést felelősség az emberért, ő minden rábízott emberért felelősséget vállalt. Gyűrű Géza minden mondata, prédikációja, beszéde mögött ott volt a hit, az erő. Hiteles ember. Példát adott számunkra. Jó volna, ha a városban mindenki olyan emberi alapokon állna, mint amilyet ő mutatott, óhajtotta a polgármester, aki a város szeretetét, nagyrabecsülését adta tovább, a díszpolgári címet már korábban megkapta az atya.

A mise után a hívek köszöntötték a hatvan éve pappá szentelt Gyűrű Géza atyát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!