Tapolca

2009.06.04. 02:28

Kerékpáros öröm - A biztonságosabb közlekedésért

Pápa - Szombaton délelőtt, szemerkélő esőben adták át rendeltetésének a Tapolcafőt Pápával összekötő kerékpárutat. Az építéshez szükséges költségeket a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium pályázatán nyerte el a város önkormányzata.

Nagy Imre

Az ünnepség résztvevői, élükön dr. Kovács Zoltán polgármesterrel és Rádi Róbert művelődési osztályvezetővel, az alkalomhoz illően, kerékpárral érkeztek a helyszínre, az átadás tényét megörökítő, feliratos pólóban. A gyülekezők a Kővirág utcai buszmegállóban felállított paravánokon az építés terveit, fázisait is megtekinthették. Mint azt Pápa polgármestere avatóbeszédében elmondta, régi kívánsága volt a két településnek az összeköttetés megvalósítása. Ez lakossági fórumokon többször is elhangzott.

A példa, a borsosgyőri kerékpárút évek óta biztonságosan üzemel, és nemcsak a kétkerekűek számára nyújt gyors lehetőséget a város elérésére, de a sétálni vágyók is igénybe veszik. Az új létesítménnyel kapcsolatban a harmadik pályázat vezetett eredményre (az első kettőt forráshiányra hivatkozva utasították el). Az építés tavaly ősszel kezdődött, és a télre befejezték a munkát. A beruházás, aminek kivitelezési jogát a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően az egri Colas nyerte el, összességében 53 millió forintba került. Ebből 42 millió volt az uniós támogatás, 2 millióval a megyei önkormányzat járult hozzá, a maradék, közel 10 millió forintot a városi büdzsé biztosította.

Dr. Kovács Zoltán ismertette a jövővel kapcsolatos terveket is. Ezek közt a legfontosabb, hogy a kerékpárút révén Magyarpolánynál bekapcsolódjanak az országos hálózatba. Az építés a városban is folytatódik: érinti a Gróf út további szakaszát és a Várkertet is. Ez része lesz a Felsőváros felé kivezető hálózatnak.

Amennyiben az új szakaszok elkészülnek, a város két keréken is minden irányból megközelíthető lesz.

Beszédét követően Pápa polgármestere hivatalosan is átadta a létesítményt a tapolcafői bringás gyerekeknek, akik a délelőtt további részében játékos ügyességi versenyen vehettek részt. Természetesen kerékpárral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!