Döntött a közgyűlés

2024.04.26. 19:00

Okos város lesz Veszprém

A csütörtöki közgyűlésen jóváhagyták a képviselők Veszprém Smart City (2024–2030), az okos város stratégiáját, melynek előterjesztője Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) volt.

Juhász-Léhi István

A város alpolgármestere elmondta, egy olyan stratégiai dokumentum állt össze, amely felölelte a korábbi stratégiai gondolkodás valamennyi területét, és öt–hét éves idősíkra 41 olyan operatív gondolatot fogalmazott meg, amely mentén előre léphet az önkormányzat 

– Az elmúlt években az IKT – információs és kommunikációs technológiák – eszközök alkalmazásának területén jelentős volt a fejlődés, illetve a V-Busz Kft. működése új szegmenst hozott a mindennapjainkba. A stratégia öt fő célterületre fókuszált – fogalmazott Brányi Mária. 

Az egyik terület a humán szolgáltatások, városigazgatási terület, ahol az önkormányzati tevékenység, a hivatali szolgáltatások és a lakosság közötti kapcsolat erősítését tűzték ki célul. A köztérhasználat, a mobilitás területe szintén fontos, benne a V-Busszal, a közösségi közlekedéssel, az elektromos közbringarendszerrel. De ott van az energiahatékonyság és klímatudatosság. Ez utóbbi kapcsán jelenleg is zajlik a közvilágítás korszerűsítése: ezer olyan lámpatestet helyeznek ki, amely okos funkciók társításának a lehetőségét hordozza. Akár különböző szenzorok vagy forgalomszámláló, környezetminőség-méréshez kapcsolható eszközök telepítésére, de akár elektromos töltő vagy wifi kiterjesztésére is lehetőség nyílik majd.

– Fontos elem a kulturális és logisztikai kínálathoz kapcsolódó okos megoldások alkalmazása is – mondta az alpolgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában