Hirdetés

2024.04.22. 11:06

Gipszkartonozás lépésről lépésre: tippek és trükkök a tökéletes eredményért

A gipszkartonlapok gipszből és speciális, rendkívül erős kartonpapírból készülnek. Használatukkal jelentősen gyorsítható az építkezés. A gipszkartonozás házilag is elvégezhető, így csökkenthetjük a költségeinket a gipszkartonozás munkadíj mértékével. A pontos mérés, a gondos előkészítés és a lépésről lépésre történő előrehaladás segít elkerülni a gipszkartonozási munkálatok leggyakoribb hibáit.

PR cikk

Előkészítés:

  • A gipszkarton építőlemezek méretre vágását egyszerűen késsel vagy gipszkarton fűrésszel végezzük.
  • A lapok éleinek formázása érdekében érdemes élgyalut használnunk.
  • A felületi nyílásokat a gipszkarton építőlemez vágására szolgáló dobozfúróval vagy dekopír fűrésszel vágjuk ki.

Gipszkartonlapok rögzítése

  • A gipszkarton vázszerkezet profilokból, rögzítőelemekből és gipszkarton profil csavarokból álló tartószerkezet, amelyre a táblákat rögzítjük. A gipszkarton profilok készülhetnek fából vagy fémből. Ha a gipszkarton profil szereléshez megfelelő eszközöket használunk, pontosabb illesztéseknek köszönhetően minimalizálhatjuk a hézagolás szükségességét.
  • A fémvázhoz (pl. CD gipszkarton profilhoz vagy CW gipszkarton profilhoz) történő rögzítés során a csavarnak minimum 10 mm-re kell a tartószerkezetbe behatolnia. Az egyszerű rögzítése érdekében használjunk önmetsző csavarokat. A fa tartószerkezethez történő csavarozás során a csavarnak legalább az építőlemez vastagságával megegyező mélységben kell a fába hatolnia.
Worker,Builder,Installs,Plasterboard,Drywall,At,A,Construction
 

Hézagolás

  • A hézagolás a szárazépítészeti technológia utolsó munkafázisa, amely azonban nagy hatással van az elkészült szerkezetek épületfizikai (statikai, akusztikai, tűzvédelmi) és esztétikai (síkbeli) jellemzőire. A hézagolást +5 ⁰C felett szabad elvégezni.
  • A hézagolandó felületnek száraznak, szilárdnak, pormentesnek, zsírmentesnek és tisztának kell lennie. Repedésmentes felület kialakítása érdekében nagyon fontos, hogy megfelelő hézagolóanyagot és emellett hézagerősítő szalagot is alkalmazzunk.
  • A hézagolás célja, hogy a gipszkarton felület megfelelően sík, sima és egyenletes legyen. Annak érdekében, hogy a gipszkarton építőlemezek illesztéseinek láthatósága a minimálisra csökkenjen, érdemes a teljes gipszkarton felületet több lépésben glettanyaggal átsimítani.
  • A glett megszáradását követően a glettelt felületet csiszolópapír segítségével átcsiszoljuk.
    A szárazépítészeti munkálatokhoz szükséges alapanyagok beszerezhetőek az Újház Veszprém telephelyén, továbbá a cég honlapján található Szárazépítészeti Kisokos is segítheti az otthoni munkát.

    Lang Építőanyag Kereskedés Veszprém

Kapcsolat
Cím: 8411 Veszprém-Kádárta, Győri út 1.
Tel.: +36 88 458 500
E-mail: [email protected]
        
Nyitvatartás:
H-P: 7:00-16:00 óráig
Szo: 7:00-12:00 óráig

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában