Szeresd a magyart!

2024.05.03. 17:30

Ők is hungarikumot teremtettek (videó)

A kislődi Sobri Jóska Élménypark adott otthont a XII. Szeresd a magyart! Veszprém vármegyei hungarikumversenynek.

Tóth B. Zsuzsa

A káptalanfai iskola diákjain a tutajozás sem foghatott ki

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ovádi Péter kormánybiztos, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy aki itt van, mindenki büszke lehet a részvételre. 

– A vetélkedő egyedülálló a térségben. Mi, magyarok nagyon szeretjük hazánkat, és jó, ha egy ilyen megmérettetésen keresztül megismerjük. Kívánom, hogy sok ismerettel gyarapodjon a tudásotok, és ne felejtsétek, hogy ezen a versenyen mindenki nyer – mondta Ovádi Péter, és megköszönte a pedagógusok felkészítőmunkáját. Bódis Zoltán polgármester ugyancsak elismerte a szervezést, amelynek köszönhetően újra elindulhatott a verseny. 

Ovádi Péter szerint a döntőbe jutott csapatok tagjai már eleve büszkék lehetnek tudásukra. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A szervező kislődi iskola pedagógusai nevében Nimsz Kata köszöntötte a versenyzőket. Amint elmondta, a döntők során most először ugyanaz a 12 csapat került be újra, amelyik tavaly. A címvédő noszlopi mellett a városlődi, pápakovácsi, mezőlaki, úrkúti, káptalanfai, tüskevári, várpalota-inotai, nemesvámosi, csöglei, halimbai, kertai intézmények hetedik és nyolcadik osztályos, négyfős csapatai méretnek meg. 

– Ti már hazajöttetek. 2008 óta május első péntekén a Sobri élménypark adja a helyet és a kislődi iskola szervezi a Szeresd a magyart! hungarikumversenyt. A verseny fő küldetése a természeti és tárgyi értékeink fontosságára, azok megóvására való figyelemfelhívás, a hagyományaink elévülhetetlenségéért, gondozásáért érzett felelősségvállalás, a magyar értékek, hagyományok őrzése és továbbadása. Ti a döntőbe jutással már sokat tettetek ezért, a felkészülés során sok ismeretet kaptatok. De mi itt nemcsak hagyományt ápolunk, hanem a Herold Gábor és Fódiné Bergmann Ágnes tanárnő által életre hívott versennyel magunk is hagyományt teremtettünk – mondta a moderátor.

A mezőlaki iskola csapata a keresztrejtvényen töri a fejét. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Váczi Tamás, a kalandpark rendezvényszervezési igazgatója bizalmát fejezte ki, hogy a diákok versenyének és délutáni játékának kedvez az időjárás. A zsűriben Hegedűsné Szabó Mária tanárnő, Majer Nándor vadász, Zábrák Károly, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa és Fódi Gyula szervező bírált.

A nemesvámosi iskola tanulói a régi használati tárgyak nevét találják ki éppen 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A 14 éve töretlen népszerűségű esemény csak a járvány idején maradt ki. A XII. megmérettetésen 37 csapat indult, az elődöntőből idén is a legügyesebb 12 jutott tovább a döntőbe. A kalandparkban az ügyességi és mozgásos feladatok mellett az elméleti tudásra is építettek az ördöglakatnyitással, tutajozással, keresztrejtvénnyel, puzzle-kirakással. Ismerni kellett irodalmi ereklyéinket, nemzeti parkjainkat, a magyar mesék fő címdalait és a régi használati tárgyakat, valamint el kellett helyezni a térképen egyes magyar városokat.

A feladatokat a legügyesebben a városlődi iskola csapata oldotta meg. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában