Tapolca

2014.09.30. 09:57

A népmese hete Tapolcán

Tapolca - A Városi Könyvtárban nem csupán egy napon át ünnepelték a népmeséket, a rendkívüli érdeklődés miatt egy héten át tartottak a programok.

Tóth B. Zsuzsa

Idén minden korábbi részvételt felülmúlt az érdeklődők száma, volt olyan nap, hogy százötven gyermeket fogadott a könyvtár. A helyi óvodák, iskolák mellett megérkeztek a lesencetomaji és zalahalápi gyerekek is. A programot pályázati támogatás segítette, így negyven gyereket kirándulni vihettek a budapesti mesemúzeumba, és a füvészkertbe. Ott voltak a Kíváncsiak klubja és a Már tudok olvasni klub tagjai, valamint a nyári levelezős játék nyertesei. Amellett nem csak a városvezetők, pedagógusok, egykori és mai könyvtárosok mesélhettek, hanem a gyerekeket szórakoztatta a Katáng zenekar, valamint Csernik Pál Szende lábbábos is.

A népmesét a tapolcai könyvtárban nem egy napon, hanem egy héten át ünnepelték. A képen Piller Zsombor mesél óvodás társainak (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Szende erdélyi tájszólással mesélt, a gyerekeket is bevonva a műsorba. De mesét mondott Császár László polgármester is, sőt, maguk a gyerekek ugyancsak jeleskedtek. Többen saját kedvenc, vagy éppen kitalált meséjüket mondták el, alkalmanként életükből, élményeikből merítve. A programnak köszönhetően gyakran megnyilvánultak szóban, gyarapodott a szókincsük, jó néhányan pedig megszerették a meséket. A népmese hetének célja volt még, hogy ne csak olvassák, hanem szabadon mondják a meséket. Bebizonyosodott, hogy nem könnyű a népmese nyelvén megszólalni, de a gyerekek találékonysága nem szabott határt. A mesélésbe és mese hallgatásba pedig annyira belejöttek, hogy a program végeztével többen visszatérnek. Hiszen mesélni nem csak a népmese hetében lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!