Sport

2014.09.28. 15:55

Új csúcs a Balaton-kerülőn

Varga Lajos nyerte Nelson nevű hajójával a TBS Nagydíjat, a szóló Balaton-kerülő vitorlásversenyt.

B. Virág Rita

Balatonfüredről indultak útnak a tókerülő verseny résztvevői, összesen 22 hajó és kormányosa vágott neki a nem mindennapi erőpróbának.

A mezőny péntek délelőtt rajtolt el Balatonfüredről, majd Keszthelynek vette az irányt, a fordulás és visszatérés után pedig még a keleti medencében is tett egy hurkot almádi és aligai fordulóval, mielőtt Balatonfüredre visszaérkezett volna.

A tókerülés aztán minden idők leggyorsabb versengését hozta. Varga Lajos a viadal történetének új rekordját vitorlázva, még éjfél előtt célba érve, 13 óra 18 perc alatt kerülte meg a Balatont.

Varga Lajos új rekordot vitorlázva kerülte meg a Balatont (Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség)

Mögötte nem sokkal lemaradva Fa Nándor végzett a második helyen, aki mindössze 16 perces hátránnyal ért körbe Fahajó nevű vitorlásával.

A dobogó harmadik fokára a Kékszalag ura, Litkey Farkas állhatott fel, Evopro Generali elnevezésű hajójával 14:01 óra alatt vitorlázta körbe a magyar tengert.

A szóló versenyek igen komoly kihívást jelentenek a sportolók számára mind fizikailag, mind mentálisan és pszichésen. Az egyedüllét persze ilyen távon még nem annyira viseli meg a vitorlázókat, mint a hosszabb megmérettetések esetén. A Balaton-kerülés azért izgalmas feladat, és csak a legjobbak mernek vállalkozni rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!