Pápa

2014.09.19. 14:25

Nagyszabású fejlesztés kezdődik a pápai kórházban

Csaknem másfél milliárd forintos, struktúraváltást támogató fejlesztés kezdődik októbertől a pápai kórházban. A nagyszabású beruházással kapcsolatos ünnepélyes alapkőletételt pénteken délután tartották meg az intézmény udvarán.

Polgár Tibor

Az infrastrukturális fejlesztéseket és eszközbeszerzést magába foglaló projekt részleteiről Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, dr. Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő főigazgatója, Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, valamint Bándi Gábor projektmenedzser tájékoztatta a sajtó képviselőit.

– A jelenlegi hétéves uniós költségvetési ciklusban kiemelt szerep jut az egészségügynek, ezt a pápai kórház fejlesztése is példázza – jegyezte meg Kovács Zoltán, aki kiemelte: a két Orbán-kormány időszakában történt kormányzati fejlesztés a helyi kórházban.

Fotó: Gyurom János

Az országgyűlési képviselő hozzátette, az egészségügyi intézmény struktúraátalakítása és fejlesztése a pápaiak mellett a környező 49 település lakóit is szolgálja majd. Vörös Ibolya elmondta, a másfél milliárd forintos fejlesztés európai uniós forrásból, százszázalékos támogatással valósul meg. 483 milliót fordítanak új eszközökre, a fennmaradó összeget pedig az építészeti beruházásra fordítják. Több mint 2100 négyzetméteren egy új, korszerű épülettömböt létesítenek az összevont belgyógyászat és a patológia számára. 970 négyzetméteren korszerűsítik a kórház több osztályát, köztük a központi radiológiát, de megújul például a sürgősségi és a sebészeti osztály is. Az építési beruházás mellett többek között lecserélik az elavult eszközöket és fejlesztik az informatikai rendszert. Az eszközbeszerzéssel kiegészülő fejlesztések eredményeként a betegek magasabb színvonalú ellátást kapnak, rövidül az ellátási idő, valamint biztosítható a hosszútávon fenntartható működés – tudtuk meg Bándi Gábortól.

Áldozó Tamás úgy fogalmazott, a beruházás befejeztével egy új korszak kezdődik majd meg a több mint 250 éves pápai kórház életében. A munkálatok várhatóan október 6-án kezdődnek meg a kórház egyik régi épületének lebontásával (itt építik fel az új létesítményt), a fejlesztés pedig 2015 második negyedévében zárul. A sajtótájékoztatót követően a kórház ebédlőjében lezajlott az ünnepélyes projektnyitó-rendezvény, majd az intézmény belső udvarán Vörös Ibolya, Kovács Zoltán és Áldozó Tamás elhelyezett egy időkapszulát, illetve a helyére került az alapkövet szimbolizáló márványtábla is. Utóbbit az egyházak jelenlévő képviselői megáldották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!