Otthon

2015.02.23. 19:47

A mennyezeti lámpa szerepe napjainkban (x)

Lakásfelújítás során legtöbben indokolatlanul keveset foglalkozunk a világítással, pedig szerepe napjainkban sokkal nagyobb, mint gondolnánk.

Egy-egy megfelelő darab kiválasztásával nem csak a hideg hónapokban oly szükséges fényt varázsolhatjuk otthonunk falai közé, hanem rendkívül otthonos hangulatot is teremthetünk a négy fal között. Míg az angolszász országokban a mennyezeti lámpa használata az elter.hu szerint is gyakran mellőzött, addig a skandináv országokban kifejezetten szívesen választják ezt a világítási formát. Hazánk a tapasztalatok szerint valahol a kettő irányvonal között helyezkedik el, de a szakemberek is rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy érdemes lenne gyakrabban használni a mennyezeti lámpát világításra.

Amikor egy-egy helyiséget berendezünk, nem csak a bútorokra, vagy a lakástextíliákra érdemes hangsúlyt fektetni, hanem a lámpák kiválasztására is. A hangulatvilágítás mellett célszerű arra is ügyelni, hogy mennyezeti lámpa is helyet kapjon minden helyiségben, hiszen bármikor szükségessé válhat az asztali, vagy a fali lámpánál nagyobb fény. Természetesen nem mindegy, milyen stílusú darab mellett tesszük le voksunkat, hiszen egy jó választással alapvetően adhatjuk meg a helyiség jellegét.

Hangulatos hálószoba mennyezeti lámpával

Ha napjaink lakberendezési trendjei kerülnek szóba, akkor mindenképpen említést érdemel a mennyezeti lámpa segítségével elérhető egyedi hatás. Különösen javasolt ennek használata a hálószobában, ahol egy mutatós, nagyobb darabbal már alapvetően elérhetjük az egyediséget. Ha a kiegészítőkre nem is helyezünk ebben a helyiségben nagy hangsúlyt, akkor is az exkluzivitás érzése foghat el bennünket oda belépve.

Nagy belmagasságú ingatlanok esetében is ajánlott!

Elsősorban régi polgári házak esetében jelenthet problémát a nagy belmagasság. Extravagáns, fiatalos hatás érhető el egy mutatós, lelógó csillár használatával, mely nem nélkülözi a trendi jelleget sem. A külföldön már nagy népszerűségnek örvendő loft lakások esetében is ajánlott a mennyezeti lámpa kiválasztására nagy hangsúlyt helyezni, hiszen ezzel a tér kissé szűkíthető, és a nagy belmagasságból is veszíthetünk, méghozzá a lakás előnyére.

Fontos a kiegészítő világítás is!

Bár kétség sem férhet ahhoz, hogy ünnepi vacsora, az esti, nagyobb fényt igénylő tevékenység alkalmával nélkülözhetetlen a mennyezeti világítás, de emellett természetesen nem feledkezhetünk el az olyan hangulatos fényforrásokról sem, melyek remek kiegészítői lehetnek egy baráti összejövetelnek, vagy egy romantikus találkának. A fali világítással kiemelhető a helyiség bizonyos része, az asztali lámpák pedig funkcionálisan szolgálják az otthon kényelmét. A sólámpa, valamint a lávalámpa manapság reneszánszukat élik, így ilyenek választásával valóban meleg, otthonos hangulat varázsolható a nappaliba, vagy éppen a hálószobába.

Lámpa választás alkalmával ne feledkezzen meg arról sem, hogy milyen stílus jegyeit képviseli otthona, és olyan darabok mellett tegye le voksát, melyek mind színvilágukban, mind megjelenésükben passzolnak a többi berendezési tárgyhoz. Érdemes a minőségi lámpákat előnyben részesíteni, hiszen ezek garantáltan sok éven át állnak majd kifogástalan minőségben rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!