Nap képe

2014.01.21. 14:30

Kinyíltak a hóvirágok

Apácatorna - A Somló hegy északi oldalán a várrom felé haladva kikandikáltak az első hóvirágok (Galanthus nivalis).

ifj. Vasuta Gábor

Az enyhe télnek köszönhetően az idei esztendőben már január derekán láttunk az avar alól kibújó egyedeket. Sőt, mi több, itt a hegy közelében már csillagvirágok is előbújtak. Bízva abban, hogy azért tartós nagy hideg már nem lesz ezen a télen, hiszen az nehéz próba elé állítaná a piciny, törékeny növényeket.A hóvirág az amarilliszfélék családjába tartozik, hazánkban csupán öt őshonos fajuk képviselteti magát.

 

Már január derekán láttunk az avar alól kibújó egyedeket (Fotó: Ifj. Vasuta Gábor)

 

A trópusokon azonban számtalan fajuk él, a világkerekségen összesen nyolcszáz. A jellemző termőhelyei hazánkban a középhegységi gyertyános-tölgyesek és bükkösök, hegy- és dombvidéki, patakparti égerligetek és a síkvidéki folyóinkat kísérő ligeterdők. Az üde talajú erdőkben él, szerencsére még szép számmal.

Közép-Európa egyes részein nagyon megritkult, ezért 2005 szeptemberében felkerült a védett fajok listájára hazánkban is. Három külső lepellevele hófehér, arövidebb belső leveleken zöldes foltot visel. Bogyószerű toktermése van. Régebben hagymáját gyógyhatása miatt előszeretettel gyűjtötték. Napjainkban gyűjtése szigorúan tilos! A hagymája galantamint tartalmaz, amelyből mozgásszervi megbetegedések kezelésére alkalmas gyógyszert állítottak elő. Természetvédelmi eszmei értéke tízezer forint.

Címkék#hóvirág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!