Kultúra

2014.11.18. 09:52

Több mint ötszáz diák vett részt a városlődi nemzetiségi napon

Nemzetiségi napot és kulturális versenyeket tartottak a községben, amelyre 24 iskola, több mint ötszáz gyermek jelentkezett.

Penk Tímea

A Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és az önkormányzat már 19. alkalommal rendez Kulturwettbewerb-t, azaz német nemzetiségi versenyt. A rendezvényt Heilig Ferenc, a német önkormányzatok megyei elnöke, Fülöp-Bornemisza Szilvia, az ajkai tankerület igazgatója és Csekényi István polgármester nyitotta meg.

A Veszprém megyei német nemzetiségi általános iskolák hét kategóriában versenyeztek - tájékoztatta lapunkat Pfeiferné Takács Hajnalka, a szervező iskola intézményvezetője. A vers-próza kategóriában az 1-2. osztályosok közül a városlődi Ádám Barnabás, a 3-4. osztályosok közül a nagyvázsonyi Fenyő Zoltán, az 5-6. osztályosok közül a zirci Szabó Boglárka, a 7-8. osztályosok közül a pápai Péter Fruzsina ért el első helyezést.

A mundart, azaz helyi tájnyelv kategóriában az 1-2. osztályosok közül a városlődi Takács Ádám, a 3-4. osztályosok közül a városlődi Lugosi Ádám, az 5-6. osztályosok közül a városlődi Horváth Laura, a 7-8. osztályosok közül a nemesvámosi Varga Dominka volt a legjobb.

Néptánc kategóriában arany minősítést kapott a veszprémi Botev, a pápai Munkácsy és a veszprémi Dózsa iskola tánccsoportjai. Az énekkarosok közül kiemelt arany minősítést kapott a városlődi kórus és a veszprémi Botev iskola énekkara, arany minősítés kapott a pápai Munkácsy és veszprémi Dózsa iskola énekkara.

Ének kategóriában szólót vagy duót adtak elő a fellépők. Közülük arany minősítést kapott öt városlődi diák: Rovenszki Rebeka, Gulyás Napsugár, Staub Ádám, Molnár Katalin és Freund Ágnes. Zenekar kategóriában ezüst minősítést szerzett a pápai Munkácsy iskola csapata. Zene kategóriában a gyulafirátóti Cziráki Bálint kapott arany minősítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!