Hírek

2015.03.11. 16:40

Hozzájutnak vajon a pénzükhöz?

Veszprém, Ajka - A Quaestor Financial Hruria Kft. még hétfőn jelentett öncsődöt, arra hivatkozva, hogy a Buda-Cash brókerház körüli helyzet miatt bepánikolt ügyfelek kötvényeladási szándékára nem áll rendelkezésre elegendő folyósítható összeg a Quaestor Csoportnál.

Penk Tímea

A veszprémi fiókban a hétfői botrányt követően nagy volt a forgalom. A közeli benzinkút egyik alkalmazottja szerint a szerdai nyitás előtt is közel húszan már hét óra óta az ajtónál várakoztak. Az ügyfeleket egy tájékoztató fogadja az ajtón, miszerint a Magyar Nemzeti Bank N-JÉ-III-31/2015. számú végzésével a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét 2015. március 10. napjával felfüggesztette. A végzésben foglaltak alapján a befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízást nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat. Az intézkedések hatálya alatt az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek áll a tájékoztatóban.

A veszprémi fiók előtt állók közül is sokan értetlenül, mások dühösen, csalódottan fogadták a Quaestor csődbejelentését. A Budapest úton található üzletbe szerda reggel valamilyen biztató információért besiető kisbefektetők mindegyikének megvan a véleménye, de kevesen szeretnék elmondani azt, még kevesebben pedig nevüket is vállalva.

A nyugdíjas Biba János, aki több mint tizenöt éve a Quaestor ügyfele, rendkívül csalódott, de bizakodó. - Mondanom sem kell, hogy meglepődtünk a hír hallatán, a Quaestorról épp nem gondoltuk volna, hogy ilyen helyzetbe kerül - kezdte Biba János. - egymillió forint, amit a feleségemmel életünk folyamán összekuporgattunk, most lóg a levegőben. Nagyon bízunk benne, hogy visszakapjuk a pénzünket, habár kötvényben van, amire ugye nincs kártérítés, ahogy hallottuk - tette hozzá Biba János.

Csíz Péter nyugdíjasnál valamivel kisebb összeg forog kockán. - Több mint tíz éve vagyok a Quaestor ügyfele, mindig meg lehetett bennük bízni, ezért úgy gondolom, hogy rendeződni fog a helyzet, ami egy kicsit talán fel is van fújva - mondta Csíz Péter. Megint mások jóval borúlátóbbak. - Nem nagy pénzről van szó, közel másfél millió forintról, de jövőre nyugdíjba megyek, és ezt csak azért gyűjtögettem, hogy legyen egy kis tartalékom - mondta egy veszprémi hölgy. - Nem csak én, hanem sok ismerősöm is így járt, hogy messzebb ne menjek, a testvéremnek több mint hárommillió forintja bánhatja - tette hozzá.

Tuzson Bence szóvivő Fotó: Penk Tímea

Tuzson Bence, a Fidesz frakciójának a szóvivője a Quaestor-ügyről adott tájékoztatást szerdán délután Ajkán.

A szóvivő elmondta, hogy a brókercégekkel kapcsolatos szabályozási változtatások hatásosak voltak a pénzügyi visszaélés ellen.

- Új korszak kezdődik, amelyben megvédik a befektetőket és feltárják azokat a visszaéléseket, amelyek a Gyurcsány Bajnai korszakban kezdődtek - mondta Tuzson Bence. Hozzátette, hogy 17 milliárd forintot fedezet nélkül adtak a fejlesztési bankon keresztül a Quaestor Csoportnak, emögött bűncselekmény is állhat. Elvárják, hogy akik személyesen felelnek ezért az ügyért, azok a személyes vagyonukkal is feleljenek, hiszen a keményen dolgozó emberek pénzéről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!