Hétvége

2014.08.28. 08:50

Idén is nagy siker volt a vöröskeresztes tábor

Évek óta a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázisiskolája cím büszke tulajdonosa a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája. A tanintézet vöröskeresztes csoportja idén is megtartotta nyári táborát Balatonszepezden.

Polgár Tibor

Az eltelt esztendők alatt a refis diákok számos sikeres versenyen és véradáson bizonyították, hogy komolyan veszik emberbaráti tevékenységüket. Az erős közösséget alkotó vöröskeresztesek gyakran szerveznek önálló gyűjtőakciókat, emellett pedig sokszor országos megmozdulásokhoz is csatlakoznak. Kerpel Pétertől, a református gimnázium húsz éve működő vöröskeresztes csoportjának tanárelnökétől megtudtuk, a Balatonszepezden tizenharmadik alkalommal megtartott tábor rendkívül hasznos és egyben szórakoztató volt a fiatalok számára.

A pápai református gimnázium vöröskeresztes táborának résztvevői idén is hasznosan és vidáman töltötték el az időt Balatonszepezden (Fotó: Kerpel Péter)

– Az aktív vöröskeresztes diákok mellett több éve végzett visszajáró öregdiákok, és a leendő refis kilencedikesek is eljöttek a táborba, számukra ez szecskatábor is volt egyben. A programot minden évben igyekszünk úgy összeállítani, hogy a szakmai előadásokon kívül a kikapcsolódásra is maradjon idő. A diákok előadást hallhattak a vöröskereszt történetéről, feladatairól, továbbá a mentők és a tűzoltók munkájáról. Ezt követően különböző témákat dolgoztunk fel, ilyen volt egyebek mellett a véradásszervezés, a HIV- és AIDS-prevenció, a szociális munka. A vöröskeresztes tábor legfontosabb része pedig az elsőssegély-nyújtás elsajátítása. A diákok például tésztából és cukros szirupból sebeket készítettek, amelyek kísértetiesen hasonlítottak az igaziakra. Ezeket az imitált sérüléseket közösen megbeszéltük, majd elláttuk és kezeltük őket. Az ilyen feladatokkal versenyekre is készülünk egyben – fogalmazott Kerpel Péter.

Mint mondta, a csaknem félszáz fiatal részvételével lezajlott egyhetes tábor során szakítottak időt többek között akadályversenyre, röplabdabajnokságra, strandolásra, kirándulásra, vagy éppen csapatpóló festésre, batikolásra, karikatúra-készítésre is. A vöröskeresztes csoport tanárelnöke hozzáfűzte, igazán mozgalmas és eredményes időszakot tudhatnak a hátuk mögött: sikeresen szerepeltek versenyeken, véradásokat szerveztek, illetve a város nagyobb rendezvényein rendszeresen propagálják az önzetlen segítségnyújtás, a véradás fontosságát. A balatonszepezdi táborba ebben az évben is ellátogatott Baráth Gábor, a Magyar Vöröskereszt Veszprém megyei igazgatója, aki aktívan be is kapcsolódott a feladatokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!